I fjor hadde gjennomsnittsoppdretteren en fôrfaktor på 1,25.
Det viser Fiskeridirektoratets lønnsomhetsundersøkelse. 91 selskap inngår i tallgrunnlaget til direktoratet. Tallene viser at ni selskap – litt i underkant av 10 prosent – hadde en fôrfaktor på 1,08 eller lavere.
I den andre enden av skalaen var det fem selskap som hadde en gjennomsnittlig fôrfaktor på 1,59. Det vil si at selskapet måtte bruke 1,59 kilo fôr for å produsere ett kilo laks.
Et halvt kilo fôr kostet i fjor i gjennomsnitt 4,6 kroner.
Fôrfaktoren har endret seg lite de siste tiårene. I 1995 oppnådde norsk havbruksnæring en faktor på 1,19. Vi må tilbake til 2010 for å finne en dårligere fôrfaktor enn fjorårets.
Statistikken viser for øvrig en moderat prisstigning på oppdretternes viktigste innsatsfaktor: Fôr.