Feirer Laksens Dag

Nyheter
791

Laksens Dag arrangeres av havbruksnæringen i hele Sogn og Fjordane. Selve arrangementet er i Florø den 21. juni, og som vanlig er arrangementet i samarbeid med Sildebordet, musikkfestivalen og Kinnaspelet.

Salmon Groups Solveig Willis er leder for arrangementet. Med seg har hun Øyvind Kråkås (Salmon Group), Anne Bortne og Qiao Chen (Bravo Seafood), Gro Sveen (Svanøy Røykeri), Harald Engevik (EWOS/Røde Kors), Halgeir Helland og Per Vidar Ottesen (Norwell).

Fjerde år på rad
– Dette blir fjerde strake året med Laksens Dag, og vi tatt med oss det beste fra de andre årene, samtidig som der blir nye innslag. Målet er å skape et bedre og bredere arrangement. Hele familien skal kunne kose seg i Strandgata og på kaiene denne dagen, sier Solveig Willis til iLaks.

Lakse-selfie: Fra venstre Solveig Willis, Nils Tore Karstensen og Monica Landøy.

– Kokkenes Mestarlaug kom inn på laget i fjor, og det ga oss kvalitet og kreativitet i matveien. Laks er en råvare som innbyr til eksperimentering, og som kan inngå i både enkle og mer omfattende retter. For de som rett og slett ønsker å bli mette på smakfull grillet laks, vil Røde Kors tradisjonen tro levere denne delen. Lite smaker bedre enn et måltid i gata en lørdag i juni sammen med gode venner, legger hun til.

Nytt av året er en «rensefiskutstilling» som åpnes lørdag på byakvariet midt i Strandgata i Florø. Den er sponset av Salmon Group og E. Karstensen Fiskeoppdrett. E. Karstensen Fiskeoppdrett var den første oppdretteren i verden som begynte å bruke leppefisk til å holde laksen ren for lus. Dette handler noe av utstillingen om, samt bruk av rensefisk i oppdrett og oppdrett av rensefisk (rognkjeks og leppefisk). Det er rensefisk og laks i akvariet i tillegg til selve utstillingen. På lørdag sponser Laksens Dag fri inngang og aktiviteter på akvariet for barn og voksne hele dagen.

Stor arbeidsgiver
– Oppdrettsnæringen ønsker å benytte denne dagen til å kommunisere hva vi driver med til daglig. Vi sysselsetter masse mennesker både i Flora og i fylket. Hele næringen i Sogn og Fjordane er som nevnt involverte, og vil være til stede i gata for å snakke med de som er interesserte i næringen. Vi har og egen «Laksestand». Målet er at folk kan litt mer om lakseoppdrett når de går hjem denne dagen, understreker Willis.

Oppdrettsnæringen produserer over 100.000 tonn med mat i Sogn og Fjordane hvert år.

– I tillegg vil vi at alle som legger turen til Florø denne helga skal kose seg, spise god mat og så fyller vi på med musikkinnslag i gata og egne innslag for barn. Vi ønsker at de som skal få smake denne maten, forstår litt om hva denne produksjonen betyr for hele samfunnet, sier hun videre til iLaks.