Fastholder kritikken

Meninger
1093

Vi reagerer med undring på vinklingen i artikkel på iLaks 22. juli med tittelen «Rett i strupen på kundene» der dere tar mannen – i dette tilfellet Roald Dahl jr- istedenfor ballen som her er representert med nye løsninger for oppdrettsnæringens største utfordringer. I samme artikkel gjengir dere et telefonintervju med Olav Weider i Dr Techn Olav Olsen AS som henviser til Byggutengrenser og våre aktiviteter. På vegne av bransjegruppen som jobber med framtidige oppdrettsanlegg basert på norsk betongteknologi vil vi forsøke å svare på noen av iLaks’ spørsmål i ovennevnte artikkel.

Vi mener oppdrettsnæringen allerede er oppe i store problemer som følge av lus og sykdommer og i flere artikler leser man at «verktøykassa» er tom. Man har høye vanntemperaturer, møter multiresistente lusetyper og sykdomsrapportene langs kysten er alarmerende. Dette er en situasjon som vi mener er allment kjent og som kan løses ved å få kontroll på sjøvannet i et lukket system.

Det er store og underrapporterte luse- og tapstall som er med på å utrydde villaksen, et eksempel er forholdet i Grieg Seafood Finnmark der produksjonssjefen nå er dømt for feilaktig rapportering av lusetall. Vi antar at forholdet ikke er enestående og vi mener det må gjøres endringer i produksjonsanleggene for både å redusere luseproblemene og rømningsfaren.

Vi mener at det er stor fare for at norsk oppdrettslaks som produseres med konvensjonelle åpne merder på sikt kan bli sett på som «sekunda vare» – ikke i første omgang av et hjemmemarked men først i et kritisk internasjonalt marked. Den dokumentasjonen vi har fått tilgang på viser at fettprosent er lang lavere på laks som svømmer motstrøms i lukkede anlegg kontra i dagens åpne merder. Tekstur i fiskekjøttet er også langt bedre i laks produsert i strømsatte tanker.

I fjordsystemene er det allerede er stort problem med avfallsstoffer fra merdene som hoper seg opp i vannsystemet og skaper miljøproblemer for både kystfiskere og fritidsliv. Vi mener lukkede merder vil løse disse problemene samtidig som avfallet samles opp og benyttes som høyverdig brensel etter avvanning.

På vegne av betongbransjen påpeker vi at våre aktiviteter har som mål å utvikle løsninger som gjør at oppdrettsnæringen kan fortsette å vokse. Vi fokuserer på at en slik vekst skal være basert på bærekraftige løsninger som for all annen norsk industri. En levende kyst innebærer investeringer i infrastruktur, skoler, boliger og andre typer bygg som vår næring lever av å bygge.

Vi tenker langsiktig når vi ser inn i mulige betongløsninger for oppdrettsnæringen og er avhengig av å inkludere alle fagmiljø med spisskompetanse. Vi benytter i dette arbeidet flere samarbeidspartnere både i Norge og i utlandet. Et eksempel er Roald Dahl Enterprises som sitter på mye kunnskap som det har vist seg vanskelig å få fram fra andre i fagmiljøene.

Undertonen i flere av artiklene på iLaks 22. juli viser et av oppdrettsnæringens problemer ved at nye innspill stemples som å gå «rett i strupen på kundene». Vi hører jevnlig at både forskermiljø og leverandørindustrien sitter på løsninger som ennå ikke er kommet fram og at der er en frykt for å bli tolket som å gå i strupen på kunden. Dette håper vi er feil og vil fortsette arbeidet med å grave fram disse løsningene. Hverken Roald Dahl Enterprises, Dr Tech Olav Olsen eller Byggutengrenser går i strupen på noen – vi jakter nye løsninger sammen med fagmiljøene og kundene.

Flere selskaper ser nå på lukkede anlegg og slike pilotprosjekter er også blant de som har mottatt de «mørkegrønne» konsesjonene som er tildelt i sommer. Det er forståelig at slike småskala forsøksanlegg bygges med lettere løsninger for å bygge erfaringer i drift. Vi ser imidlertid det naturlig at fullskalaanlegg bygges i mer robuste løsninger der betong er et naturlig valg som konstruksjonsmateriale. Av denne grunn ønsker vi å følge erfaringene fra disse pilotprosjektene for å sikre at betongnæringens løsninger tilfredsstiller kundenes behov.

Byggutengrenser har jobbet sammen med andre deler av betongnæringen de siste 4 månedene for å løfta fram mulighetene med lukkende anlegg og vi ser allerede at interessen for denne teknologien er sterkt økende.

Dette er et resultat av et initiativ som ble tatt av Tekna og Byggeindustrien for få år siden. De satte lys på de muligheter som ligger i å overføre norsk spissteknologi fra olje- og gassindustrien til akvakultur som skal være vårt neste nasjonale vekstområde. Slikt tverrfaglig samarbeid mener vi er nødvendig i alle bransjer og industrier. Det tar tid å endre produksjonsformer men vi er sikre på at det vil bli utviklet anlegg som er langt mer bærekraftige enn de vi ser i dag.