Får Norges største forskningstillatelse

Nyheter
892

Søknaden passerte Fiskeridirektoratets Faglige Råd i slutten av august og i slutten av september fikk CAC uttale seg om saken.

Dersom det ikke dukker opp noen nye opplysninger i siste liten, vil det går bare noen få uker før vi har ferdigbehandlet søknaden, opplyser Anita Sagstad i Fiskeridirektoratet til iLaks.

Direktoratets faglig råd oppsummerer søknaden slik:

-Rådet anser at begrunnelsen for søknaden om utvidelse med 2 nye tillatelser er reell og god, og anser at det er behov for å bytte ut stålanlegget med mer moderne anlegg for bedre å tilpasses næringens behov. Rådet gir uttrykk for at 2 nye tillatelser er dokumentert nødvendig for å oppskalere fra 90 til 120 m-ringer. Rådet vurderer at CAC har bidratt til å produsere mye bra forskningsresultater i FoU-tillatelsen siden den ble tildelt i 2003. Rådet ser viktigheten av å få gjennomført forsøk som har en tett kobling mellom teknologi og biologi.

CAC har fra før Norges største forskningstillatelse. Den er på 2.340 tonn (tre tillatelser). Med to nye tillatelser, vil CAC ha en samlet forskningstillatelse på 3.900 tonn, som er desidert størst i Norge.

Fredrikstad Seafood har søkt om en forskningstillatelse på samme størrelse. Selskapet har planer om å etablere et landanlegg ved Fredrikstad.

CAC har to lokaliteter med en samlet kapasitet på 6.700 tonn.

CAC eies av Skretting, Marine Harvest og Akvagroup. Senteret ble etablert i 2003. Akvagroup gjennomfører storskalaforsøk ved dette anlegget. Veterinærinstituttet, Havforskningen og Veterinærhøyskolen er også partnere ved CAC i Hjelmeland.

I 2012 omsatte selskapet for 63 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på 3,3 millioner kroner. I fjor var omsetningen bare 10 millioner kroner og selskapet hadde et resultat før skatt på 267.000 kroner.