Stadig flere kinesere spiser laks. Med raskt økende kjøpekraft dreier også flere konsumenter over på dyrere proteinkilder – som laks.
Kineserne er et fiskespisende folk. Særlig spiser de «hverdagsfisk», levende-distribuert ferskvannsfisk.
– Den er forurenset og billig, men det er den de er vant til, sier Sigmund Bjørgo, Norges Sjømatråds utsending til Kina.
Mattrygghet
For mattrygghet er høyt oppe på agendaen i landet.
– 60 prosent av jordbruksarealet i Kina er forurenset. Folk er bekymret for det de spiser. De importerer UTH-behandlet melk fra Australia, eller flyr det inn fra Japan. Det er en matvareskandale som slås opp stort i media hvert år, forteller Bjørgo som er basert i Shanghai.
80-90 prosent av laksen i det kinesiske markedet spises rå. Og markedet vokser fort.
– De siste fem år har laksekonsumet i Kina økt med 22 prosent årlig, sier Bjørgo. Han forteller at det samlede importvolumet har passert 100.000 tonn til det han definerer som «Kina-regionen». Samtidig har Norges eksport til Kina stagnert.
Vekst
Bjørgo er overbevist om fortsatt sterk markedsvekst i størrelsesorden 20-25 prosent årlig.
– Alt ligger til rette for fortsatt sterk vekst. Det må et sjokk til for at ikke det vil skje. Men spørsmålet er om Norge vil få ta del i denne veksten, sier han.
Kinas politiske ledelse er langsinte. De har ikke tilgitt den norske Nobel-komiteens fredspris til den politiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.
– Jeg ser ikke noen importforbedringer på kort sikt, sier Bjørgo.
Det betyr at andre leverandørland vil fortsette å betjene dette hurtigvoksende markedet.