Oslo-Paris-konvensjonen satte en stopper for Nordlaks’ planer om å installere forbrenningsanlegg for avfall på «Jostein Albert».
Oppdretteren søkte i fjor om å få installere forbrenningsanlegg for avfall på Havfarmen, som ligger i Hadsel kommune i Nordland.
Målet var å gjøre driften av laksefarmen mer klimavennlig: Tiltaket skulle bidra til å redusere utslippene av klimagasser som CO₂- og NOx (nitrogenoksider) knyttet til å frakte bort avfall fra Havfarmen med båt.
Forbrenning forbudt
– Forbrenning av avfall til sjøs er imidlertid forbudt etter OSPAR-konvensjonen, skriver Miljødirektoratet i et avslagsbrev til Nordland-oppdretteren.
OSPAR-konvensjonen, eller Oslo-Paris-konvensjonen, er en juridisk bindende avtale fra 1992 om å verne det marine miljøet i Nordøst-Atlanteren. Miljødirektoratet viser til delen av konvensjonen som sier at forurensing ved dumping eller forbrenning av avfall skal forhindres, og at forbrenning er forbudt.
– En eventuell tillatelse vil slik vi ser det være i strid med dette forbudet, og vi vil derfor ikke kunne gi en slik tillatelse, fortsetter Miljødirektoratet.
– Ikke lange biten inn til land
Nordlaks tar avslaget med ro, ifølge kommunikasjonsrådgiver Kolbjørn Hoseth Larssen.
– Vi innser at det ikke er i henhold til lovverket, og vi forholder oss jo til lovverket. Vi tar det til etterretning, og gjør ikke mer med det, sier han til iLaks.
Larssen forteller at de stadig ser på alternativer for å bli «grønnere», og at de er åpne for å finne andre måter å håndtere avfallet på.
– Men det er ikke lange biten inn til land, så hvor mye energi vi vil bruke på akkurat dette videre, vet jeg ikke, sier han.
Havfarmen kom på plass på lokaliteten Ytre Hadseløy i 2020, og likker kun fem kilometer fra land. Det gigantiske oppdrettsanlegget ble realisert gjennom en utviklingstillatelse.
Frem til 2025 har Nordlaks tillatelse til å ha 10.000 tonn MTB (maksimalt tillatt biomasse) på lokaliteten.