Faller tilbake til gamle synder

Kommentarer
9077

– Just when I thought I was out, they pulled me back in.

Ordene tilhører den aldrende mafiabossen Michael Corleone, spilt av Al Pacino, i «Gudfaren 3». Men de kunne like gjerne kommet fra Grieg Seafoods konsernsjef Andreas Kvame.

Kvame har nemlig fått både styrets tillit og mye av æren for at Grieg Seafood de siste par år synes å ha lagt skuffelser i form av kostnadsoverskridelser, svak prisoppnåelse, høyt svinn og trøblete biologi bak seg.

Varemerket
Dette var noe av varemerket til Grieg Seafood i selskapets 20 første driftsår. Alltid høye kostnader, alltid svake resultater.

Kommentar: Aslak Berge

Vekst- og profittpotensialet har imidlertid lagt der hele tiden. Særlig etter at selskapet før børsnoteringen i 2007 kjøpte opp Volden i Finnmark, Hjaltland på Shetland, samt en håndfull konsesjoner i British Columbia, og dannet en real multinasjonal lakseoppdretter.

Utsiktene til hurtig vekst og, etterhvert, et produksjonsvolum på 100.000 tonn har gitt en operasjonell gearing som har vært vanskelig å ignorere for lakseinvestorene på Oslo Børs.

En kule
Derfor har da også aksjen gått som en kule de siste årene, frem til Covid-19 skrudde på lyset og avsluttet festen.

Les også: Lave priser rammet Grieg Seafood – nær nullresultat i andre kvartal

Symptomatisk nok, på en dag med produksjonsmessige skuffelser, biologiske problemer, høye driftskostnader og svak prisoppnåelse, må selskapet også gi opp sin lenge varslede målsetning om å nå et slaktevolum på 100.000 tonn i 2020. Nå utsettes denne milepælen til neste år.

Tirsdag morgen viser Grieg-konsernet at det slett ikke er friskmeldt. Tingenes tilstand er ikke særlig tillitsvekkende. Den uttalte målsetningen om å innta en posisjon som en av bransjens beste på produksjonskostnader fremstår ikke som veldig troverdig. Med produksjonskostnader på 73 kroner kiloet på Shetland og 47 kroner i Rogaland vises det for enhver at selskapet er dårlig skodd i et vedvarende svakt laksemarked.

Nå bør selskapets ansatte stramme inn beltet, fokusere på å holde kostnadene nede og håpe på at perioden med lave laksepriser, som følge av Covid-19, blir så kort som mulig. Hvis ikke kan det på ny bli kjedelig å være aksjonær i Grieg Seafood.