Fagforeningstopp: – SV hadde et fullstendig urimelig krav

Nyheter
0

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, slakter skatteforslaget til regjeringens budsjetttpartner.

Torsdag ble det klart at Sp, Ap, Venstre og Pasientfokus enige om en grunnrenteskatt for laks på 25 prosent.

– Venstre og Pasientfokus har tatt ansvar og sørget for ro og forutsigbarhet for de ansatte. De lyttet til næringen og sikret en innretning som gjør at man kan satse på havbruk også i framtida, sier Eggum til Klassekampen.

Urimelig
Regjeringens foretrukne samarbeidspartner, SV, ble ikke ble med på enigheten. SV, sammen med Rødt, krevde en grunnrenteskatt på 48 prosent. Dette kommer i tillegg til ordinær selskapsskatt på 22 prosent.

– SV hadde et fullstendig urimelig krav om å ta ut 48 prosent. Det ville påført de ansatte og mange av bedriftene et altfor høyt skattetrykk. SV spilte seg totalt ut på sidelinjen i en sak som gjelder en veldig viktig næring, sier han til avisen.

Les også: Skatteforlik på syltynt politisk flertall. Nå intensiveres arbeidet med skattetilpasning

SV avviser kritikken.

– SV har vært konstruktive og stilt rimelige krav, som det ikke burde være vanskelig for regjeringspartiene å innfri for å sikre seg et bredere flertall, sier finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til avisen.

Hun understreker at SV hadde vært villige til å akseptere lavere sats, mot strengere miljøkrav til næringen.

Forutsigbare
Tidligere torsdag avviste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen vil forhandle om lakseskatten på nytt.

– Nå skal denne skatten ligge fast, noe som gir forutsigbarhet havbruksnæringen, sa Støre. – Den har nå vært på høring og blitt behandlet i regjeringen, og det er nå et tverrpolitisk flertall for denne løsningen på Stortinget.

– Det vi har fått nå, er en god og rettferdig skatt som sikrer at verdier som er skapt med fellesskapets ressurser, kommer lokalsamfunn og fellesskapet til gode. Det nivået som nå ligger, er det som kommer til å ligge. Dette vil skape forutsigbare rammer for en viktig næring, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).