Få slaktedager sender prisen for romjulslaksen rett opp

Nyheter
0

Ubalanse i markedet. 

– Uke 51 er en farlig uke. Det var for mye fisk for markedet. Enorme svininger, sier en eksportør. Han legger til at de «har tapt ti kroner på en haug med biler» denne uken.

– Neste uke sier de den skal opp, sier han om lakseprisen. – De liker storfisk. Den ligger langt over. 5+ blir dyr. Det er mangel på storfisk. Det er stor forskjell på 3-4 og 5+.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Få slaktedager
Etter en uke med berg- og dalbane for lakseprisen er den på full fart opp.

– Det kan fort bli ti kroner til. Jeg tror i hvertfall det – som innkjøper, sier en annen.

– 90, 93 og 98 kroner for 3-6. Og da er jeg nesten redd for at jeg er for lav – ikke for høy, sier innkjøperen.

Han er klar på hvorfor prisene legger på seg:

– Lite slaktedager. Mange mindre oppdrettere er ute. Det er bare for lite slaktedager. Kort og godt. Jeg ser ikke at en kan handle 3+ under 90 kroner. Det er kundene som tar kontakt med oss og vil kjøpe. Oppdretterne tar det med ro, påpeker han.

Julefri
– Enorm spredning, vi har ikke solgt noe, men vi hører priser gjennom kundene våre at noen i Bergen gir priser i euro på 9,50 for neste uke. Vi har lite fisk å selge, sier en oppdretter.

Tidligere idag ble han forespeilet 88, 89 og 94,50 kroner.

– Det ser vi er for lavt. En skal opp på 90-tallet. Det er tre dagers produksjon. Lite fisk. En slakter ikke på andre juledag liksom, legger han til.

Det betyr i så fall det høyeste prisnivå siden juni måned.