EU med nye listeria-regler: – Vil øke mattryggheten, mener Veterinærinstituttet

Nyheter
0

Et nytt EU-reglement, som trer i kraft i juli 2026, vil stramme inn reglene for forekomsten av listeria i spiseklare matvarer og holde matvareprodusentene mer ansvarlige for utbrudd. Veterinærinstituttet mener det vil komme forbrukerne til gode.

Nylig ble det kjent at forekomsten av listeriabakterien i fersk norsk laks levert inn til den polske lakseforedleren Milarex har mer enn doblet seg siden 2022.

Økningen var enda større blant den skotske og islandske laksen levert til selskapet.

Seniorforsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet sier at det er vanskelig å si hvorvidt det er en økning i forekomsten av listeria i fersk norsk laks, eller om det kun gjelder laksen levert inn til Milarex.

Taran Skjerdal er seniorforsker ved Veterinærinstituttet og spesialist på mattrygghet og dyrehelse. Foto: Eivind Røhne / Veterinærinstituttet.

Les også: Milarex: Fordobling av listeria i fersk norsk laks

I dag baserer systemet seg stort sett på at produsentene gjennomfører egenkontroll, og Veterinærinstituttet har ikke gjort undersøkelser på listeria i fersk norsk laks, opplyser hun.

– Men siden det er flere og flere listeria-utbrudd som blir knyttet til fersk laks, og at dette ikke har skjedd før, så er det grunn til å tro at det er mer av det nå. Eller så blir mer fersk laks brukt til spiseferdige produkter, sier Skjerdal til iLaks.

Høy dødelighet
Nyheten fra Milarex kom kun et halvår etter at Europakommisjonen varslet at reglene for overvåkning og prøvetakning av listeria vil bli strammet inn, og at de vil kreve strengere kontroller gjennom hele matforsyningskjeden.

De nye reglene, kjent som Forordning (EU) 2024/2895, innføres 1. juli 2026.

Skjerdal mener de nye EU-reglene er viktige for å sikre mattryggheten.

– Formålet med regelendringen er at mengden Listeria skal være så lav at den ikke øker risikoen for sykdom hos de som spiser produktene. Dette er intensjonen med dagens regelverk også, men det er hull i kriteriene, sier hun til iLaks.

Listeriabakterien kan finnes overalt i miljøet, og kan smitte både dyr og mennesker. Hos voksne mennesker gir listeriasmitte, eller listeriose, ingen, eller influensalignende symptomer. Men for sårbare grupper som nyfødte, eldre og gravide kan den være svært farlig, og kan ha en dødelighet på hele 20 til 30 prosent, forteller Skjerdal.

– Listeriose er en meget alvorlig sykdom som kan gi dødsfall, varig sykdom og abort.

På grunn av dette har EU rangert listeriose blant de fem bakteriene med størst risiko for befolkningen, til tross for at det er relativt få sykdomstilfeller hvert år.

– Regelverket endres for å øke mattryggheten. Det vil sikre at for eksempel røkt fisk trygt kan spises av eldre, gravide og andre som er mer utsatte for å få listeriose. Dette er ingen selvfølge. Det diskuteres stadig om røkt fisk bør frarådes til disse gruppene, sier Skjerdal.

Les også: Røkelaks trolig årsaken til listeriautbrudd i Europa

Kan bli tvunget til å trekke varepartier
Listeriabakterien kan formere seg ved kjøleromstemperatur, og formerer seg svært raskt. En bakteriecelle kan føre til en økning på mer enn 100 bakterier i løpet av bare en uke i kjøleskap.

I dag er kriteriet for Listeria i spiseklare produkter at man enten må vise fravær av Listeria i testprøver på 25 gram som tas på produksjonsanlegget, eller at det skal sannsynliggjøres at konsentrasjonen av Listeria ikke går over 100 bakterier per gram produkt i løpet av lagringstiden, opplyser Skjerdal.

– Fram til nå har det vært mulig å oppfylle kriteriet med å vise fravær av Listeria i noen få produktprøver, uten å ta hensyn til at andre deler av varepartiet kan inneholde Listeria og uten å vurdere hvor raskt bakterien vokser opp til mengder som øker faren for at forbrukeren får listeriose, sier hun og fortsetter:

– Det som endres med de nye EU-kravene er at det ikke lenger er nok å vise fravær av listeria bare på produksjonsanlegget. Hvis det blir gjort funn av en kunde som Milarex, så kan produsenten bli pålagt å trekke hele partiet. Det kunne man ikke før, juridisk sett.

– Produsentene må ta større ansvar
Skjerdal mener at regelendringene vil føre til at matvareprodusenter vil måtte ta større ansvar for produktene, fra produksjon til spisebord.

– For norske produsenter betyr det nye kravet at de må gjøre vurderinger rundt hvordan listeria utvikler seg i deres produkter, også etter at de er sendt ut på markedet. De må nå ta mer ansvar lenger ut i produksjonskjeden, sier hun.

Listeriabakterien blir drept ved varmebehandling, men ikke ved frysing. Formeringen av bakterien kan dempes ved bruk av konserveringsmidler og behandlingsprosesser som røyking, tørking, salting og raking.

Milarex sier i en pressemelding at de vil strebe etter å etterkomme de nye EU-kravene:

«Selv om utfordringene er betydelige, er også mulighetene betydelige for de som er klare til å lede. Hos Milarex omfavner vi dette skiftet og investerer i banebrytende tiltak for mattrygghet for å sette nye bransjestandarder og levere produkter av høyeste kvalitet med trygghet», skriver selskapet i en pressemelding.

Skjerdal ønsker endringene velkommen:

– Veterinærinstituttet støtter innskjerpingen i regelverket for Listeria i spiseferdige produkter som kommer i juli 2026. Dette innebærer at det blir mer fokus på å holde mengden Listeria nede, avslutter hun.

Les også: Algene har rammet ny fjord i nord – og et tredje oppdrettsselskap