Etterlyser tydeligere motstand mot grunnrenteskatt fra Høyre

Nyheter
0

Kystordførere er ikke fornøyde med egen partilinje.

– Kysten har samlet seg om et veldig tydelig budskap: Vi forventer at Høyre står på tidligere vedtak om at vi er mot grunnrenteskatt på havbruk, sier ordførerkandidat Monica Molvær i Ålesund til NRK.

Sju av Høyres fylkeslag langs hele kysten, fra Agder i Sør til Finnmark i nord, står bak resolusjonen «Nei til grunnrenteskatt på havbruk». Den skal behandles på partiets landsmøte 24.–26. mars.

I teksten rettes skytset mot regjeringen, men også mot eget parti. For foreløpig har ikke Høyre-ledelsen gitt noen garanti for at partiet ikke vil støtte grunnrenteskatt på havbruk.

– Høyre har vært for utydelig i denne saken. Det er derfor vi har samlet oss langs kysten nå, for vi møter fortvilte folk i bedrifter hver eneste dag og folk som risikerer å miste jobben, sier Molvær til NRK.

Under landsmøtet for fire år siden, da grunnrenteskatt også ble drøftet, sa et klart flertall på landsmøtet nei til grunnrenteskatt. I stedet gikk partiet inn for en lokal produksjonsavgift.

Og fremdeles er det sentrale stemmer i Høyre som tar til orde for grunnrenteskatt. Sentralstyremedlem Hanne Alstrup Velure er én av dem.

– Jeg har alltid vært en talsperson for grunnrenteskatt. Jeg mener det er en næringsvennlig skatt på superprofitt, altså et ekstraordinært overskudd, sier hun. – Den er vekstuavhengig, varig, forutsigbar og rettferdig.

– Man får bruke av fellesskapets ressurser inntil den dagen man har et klekkelig overskudd. Da må man betale for innsatsfaktorene, slik alle andre bedrifter må.