Etter nesten 20 år med fraflytting og stillhet, sørger laksefabrikken for nytt liv i fiskeværet

Nyheter
1760

Siden juli har selskapet Salaris drevet filetproduksjon av laks i en gammel hermetikkfabrikk på Abelvær i Nærøy kommune i Trøndelag.

– Det har vært fullt trøkk hver eneste dag, og det har gått mye bedre enn hva vi hadde regnet med. Nå må vi si nei til oppdrag fordi vi ikke har kapasitet, sier daglig leder Mathias Brandtzæg til Namdalsavisa.

Totalt 30 personer jobber på laksefabrikken.

Mathias Brandtzæg startet Salaris sammen med broren Birger Brandtzæg, som er styreleder. I tillegg er Knut Harald Kristiansen styremedlem. Kristiansen omtales som drivkraften i prosjektet, og skal etter hvert inn som styreleder.

Brandtzæg-familien har for øvrig i over 200 år drevet med fiskeproduksjon og handel på Abelvær. Fabrikken ble kjøpt av Birger sr. Brandtzæg i 1928 – 125 år etter at Niels Brandtzæg kjøpte fiskeværet i 1802.

Fram til 1989 drev Norway Foods med sardinproduksjon i lokalene, før Brandtzæg-familien kjøpte tilbake fabrikken for å starte med produksjon av hermetisk laks, samt fersk og frossen laksefilet. Dette gikk konkurs i 2004, og siden da har det vært dødt, før Salaris altså nå har startet opp med aktivitet igjen.

– Jeg håper at liv i fabrikken kan gjøre kan føre til at folk velger å flytte til Abelvær. Det begynner å bli vel mye feriehus her nå, selv om jeg skjønner at det blir sånn. Det har ikke skjedd noe her på lenge, sier Mathias Brandtzæg.