Kina konsumerer i år, ifølge fiskeriutsending Sigmund Bjørgo, omlag 70.000 tonn laks. Fordelt på landets 1,4 milliarder innbyggere, er det 20 gram per person.
På en nigiri sushi utgjør laksetoppingen, sashimien, omlag 20-30 gram. Hver kineser spiser med andre ord i underkant av én sushibit av laks – i året.
Handelshindre
Ingen spiser mer fisk enn kineserne. Samtidig er sushi populær kost i Kina – som i de fleste andre land. Og den mest brukte fiskeart i sushi globalt er atlantisk laks. Norge er verdens ubestridt største leverandør av atlantisk laks, med en markedsandel på rundt 60 prosent.
Ved fjerningen av de handelshindre som har pålagt norsk laks etter fredspristildelingen av den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, er det grunn til å forvente en vesentlig økning i laksekonsumet i Kina.
Umettelig
Ikke minst i konsumet av fersk flybåren laks, et marked som primært har vært betjent av skotske, færøyiske, australske og canadiske oppdrettere de siste årene.
Les også: – Dette er bullish for norske lakseoppdrettere
Ingen flyr mer fersk fisk globalt enn Norge. I 2010 hadde da også Norge en markedsandel på 94 prosent av Kinas laksemarked. Norske eksportørtører forbereder seg nå på å forsyne seg begjærlig av dette umettelige markedet.
Ubegrenset
For markedspotensialet i Kina er for alle praktiske formål ubegrenset. Hvis Kina, i et helt teoretisk scenario, skulle konsumere like mye laks som USA per capita, nærmere bestemt ett kilo årlig, ville det sluke unna hele Norges lakseproduksjon.
Begrensningene ligger i første rekke på flyfraktkapasitet, kjøpekraft, prissensitivitet, kjølekjede og infrastruktur for innenlands transport og håndtering av fersk sjømat.