aglig leder Nickolas Tomasgaard i Rogaland Havbrukspark ønsker leietakere velkommen til fire nyoppussede laboratorierom med både sjøvannsledning, trommel- og UV-filter. FOTO: Stiim Aqua Cluster

– Et «plug and play-anlegg» for gründere som ønsker et produksjonslaboratorium for nye marine arter

Nyheter
1494

Rogaland Havbrukspark på Finnøy har bygget om gamle skolelokaler til lukkede laboratorier som leies ut til gründerbedrifter og «akvaprenører».

I januar tok Rogaland Havbrukspark over, og i februar startet oppussingen av lokalene som tidligere huset Rygjabø videregående skole. Nå står fire rom med sjøvannsledning og vannrenseanlegg klar for utleie på Judaberg i Finnøy. De to største lokalene, på 54 og 114 kvadratmeter, kan deles, slik at det kan bli opptil seks laboratorier i bygget.

– Dette blir et «plug and play-anlegg» for gründere som ønsker et produksjonslaboratorium for nye marine arter. Tenk at dette for noen måneder siden var tomme gamle klasserom, sier daglig leder Nickolas Tomasgaard i havbruksparken og viser frem de moderne oppdrettslokalene.

Flyttet ut
Rogaland Havbrukspark holdt tidligere til i det nye rognkjeksanlegget på Talgje, eid av Talgje Rensefisk. I april skrev Rogaland Havbrukspark på sin Facebook-side:

«Der har veksten vært større enn ventet. Etterspørselen av naturlige løsninger på lusproblematikk i oppdrettsbransjen er stor. Vi flyttet ut og skapte plass til flere av disse små krabatene og til den videre rongkjeks-satsingen. Samtidig fant vi et sted som kan romme vårt eget oppsving og vår egen vekst. Målet er å utgjøre et av Norges sterkeste miljøer for utvikling av nye marine arter.»

– Et etablert gründermiljø
Havbruksparken er ikke bare for FoU, men leier også ut til bedrifter som er i kommersialiseringsfasen.

– Vi har konsesjon på 25 ulike arter og kan søke om flere. Det er ofte en utfordring for gründere, at de må søke konsesjon og vente opptil flere år før de kommer i gang. Her ligger alt godt til rette, sier Tomasgaard.

«Akvaprenørene» Norwegian Lobster Farm og Rognkjeksen, holder til i lokalene vegg i vegg. Selskapene og de nye leietakerne vil dele fellesarealer og kantine i bygget.

– Her er det allerede et etablert gründermiljø som nye medlemmer i havbruksparken blir en del av, sier Nickolas Tomasgaard. I Ryfylke Næringshage sine lokaler like ved, har de tilgang til møtelokaler.

– Dette er et genialt konsept. Gründerne slipper å investere i teknisk anlegg, for alt ligger til rette, sier Martin Gether Steiness, en av gründerne bak Rognkjeksen.

Rogaland Havbrukspark eies 100 prosent av Ryfylke Næringshage. Næringshagen har som mål å bli et blågrønt kompetansesenter, både for nye Stavanger kommune etter neste års sammenslåingen med Rennesøy og Finnøy, og for hele regionen.

– Vi driver med tettstedsutvikling, og vi jobber med en satsing på lokalmat. Vi har målbedriftsavtaler der vi gir inntil 75 prosent støtte til rådgivning for bedriftene. Vi hjelper med alt fra mentor, driftsspørsmål, hjelp til markedsføring og internasjonalisering. Primærsatsingsområdene våre er nettopp de blå og grønne næringene og reiseliv, sier forretningsutvikler Per Øystein Sandvin i Ryfylke Næringshage.