Et museklikk gir mat til 20 millioner

Nyheter
475

– Mennesker er vår viktigste ressurs. Vi må gjøre arbeidsplassen attraktiv. Vi får ikke flere til å sløye fisk. Det er mer spennende å styre maskinen som sløyer fisken.

Nordlaks-eier Inge Berg kontrollerer til en hver tid 20 millioner fisk i sjøen. Hverdagen er totalt forandret fra oppstarten for 30 år siden. Nå handler det om datamaskiner.

– I dag kan 7-8 personer styre all fisken vi har. Hadde vi hatt like mye fisk da vi startet, måtte vi vært godt over femti personer, sier Berg til NHO.no.

Trenden i havbruk er å styre flest mulige mærder der fisken svømmer rundt fra et stort kontrollrom.

– I dag fôres ved hjelp av sensorteknologi. Der vi før brukte hånd og auskar gjør teknologien det hele enklere.

Farm på havet
Næringslivsgründeren på Stokmarknes er administrerende direktør for en av Norges største havbruksbedrifter. Med en omsetning på 2,2 milliarder produserer Nordlaks rundt 350 millioner måltid laks årlig fra 12 kommuner i Nordland og Troms. Denne høsten lanserte Berg prosjektet «Havfarmen» og ønsker å gjøre havbruksproduksjon ennå mer spennende.

– Det er en kombinasjon av skipsfart, offshore og havbruk. Det som er spesielt med den er at farmen kan ligge hvor som helst langs norskekysten og ta i bruk nye areal. Vi flytter havbruk lengre til havs.

Berg og Nordlaks har nylig søkt regjeringen om såkalte utviklingskonsesjoner, som kan gjøre det mulig å realisere planene.

– Du kan styre det hele fra et kontrollrom. Fisken overvåkes ved hjelp av kamera og datamaskiner. Vi setter dyrenes velferd først. Det er avgjørende for økonomien i det hele.

Revolusjon

Havbruk i Norge gir stadig større ringvirkninger. En forskningsrapport fra NOFIMA i fjor viste at for hver ansatte i havbruk skapes det verdier for 3,5 millioner kroner (et årsverk i jordbruk skaper verdier for 360. 000 kroner). Fra et gjennomsnittlig norsk havbruksanlegg i dag skapes 39 årsverk i ringvirkninger. En havfarm med en produksjon på 10.000 tonn vil gi langt flere.

– Vårt mål er å gjøre hverdagen for folk spennende. Det har vært en eventyrlig utvikling på våre tretti år. Vi må stadig tenke nytt for å være konkurransedyktige. Da nytter ikke å tilby ausekar og sløyekniver. Nå kan du sitte i godstolen og kontrollere 20 millioner fisk, sier Inge Berg.