– Et gedigent mageplask

Nyheter
1516

Siden starten av året har lakseprisen ramlet 40 prosent. Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne tror prisene godt kan bli lave i tre år fremover. Nei, det kommer en rekyl allerede i første kvartal, sier Danske Bank.

Lakseprisene nådde i november det laveste nivået på to år, etter et fall på nærmere 40 prosent fra pristoppen i januar, ifølge månedlige gjennomsnittspriser fra markedsplassen Fishpool.

Enn så lenge har det heller ikke kommet noe stort prisløft mot slutten av 2017, i kontrast til fjoråret der prisene gjorde et kraftig byks inn mot juletider.

Mer laks i markedet er mye av forklaringen på den svakere prisutviklingen, ifølge lakseanalytikere.

I analytikerkorpset finnes imidlertid vidt forskjellige syn på veien videre.

– Dette er et syklisk marked, og det kan komme til å være lave priser i tre år fremover. Det er ingenting som tilsier at dette skal snu så veldig fort. Det kommer mye fisk i markedet, sier analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities til E24.

Molnes, som har salgsanbefaling på sektoren, sier prisutviklingen er overraskende svak.

– Man støtter seg på at så lenge det er etterspørselsvekst vil prisene stige. Men før var prisene lave og nå har prisene vært høye, og nå faller etterspørselen spesielt i Frankrike, sier han.

I Danske Bank Markets har analytiker Knut Ivar Bakken et helt annet syn.

– Det prisfallet vi har sett, nå tror jeg fortsatt er tilbudsdrevet og ikke etterspørselsdrevet. Når vi da ser at tilbudsveksten avtar, tror jeg vi vil se veldig gode priser igjen.

– Prisene har kommet bra under press nå gjennom høsten, men vi er fortsatt ganske optimistiske til 2018. Vi tror vi får en ganske bra rekyl i prisene inn i første kvartal, sier Bakken.

– Gedigent mageplask

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård sier prisene mot slutten av året har skuffet i forhold til forventningene i markedet.

– Ut fra forventningene før sesongen og ut fra fjoråret kan man ikke si annet enn at det er en gedigen skuffelse.

– For all del, historisk sett er det en fantastisk pris, man er litt fartsblind også, legger han til.

Nordea-analytikeren har markert seg som en laksepessimist, og hadde i en omfattende sektorrapport i oktober salgsanbefaling på alle lakseaksjene.

Hvis man legger kontraktsprisene på markedsplassen Fishpool til grunn, er det ikke lenge siden markedet så ut til å tro på en mye høyere laksepris enn det som faktisk materialiserte seg, påpeker han.

I midten av oktober var kontraktsprisen på laks i november, som kan sees på som en pekepinn på forventningene, på 61 kroner. Ved utgangen av november hadde denne prisen falt til rundt 47 kroner.

– Det kan du ikke betrakte som noe annet enn et gedigent mageplask. Markedet generelt var altfor optimistisk i forkant, sier Giskeødegård.

– Ganske kraftig volumvekst igjen

Mindre laksevolum, ikke minst som følge av sykdomsproblemer, bidro til at lakseprisene skjøt i været gjennom fjoråret.

Men siden toppen på nesten 80 kroner per kilo i starten av året har prisen i spotmarkedet sklidd ned til 45,31 kroner kiloen i forrige uke, ifølge ukentlige tall fra Fishpool.

 <p><b>LAKSEFALL:</b> Fra starten av året, da prisene var topp, har lakseprisen i år (blå graf), sklidd nedover.</p>
LAKSEFALL: Fra starten av året, da prisene var topp, har lakseprisen i år (blå graf), sklidd nedover. FOTO: SKJERMDUMP/FISHPOOL

Snittprisen for november endte på 47,17 kroner per kilo. En lavere pris ble siste sett for to år siden. I samme måned i fjor var snittprisen på 64,73 kroner kiloen.

Det har sammenfalt med et hopp i laksetilbudet. Ifølge tall fra analyseselskapet Kontali per november ventes det 5,3 prosent mer laks i markedet på verdensbasis i år.

– Nå har vi en ganske kraftig volumvekst igjen. Veksten har kommet tilbake, men den veksten tror vi er ganske midlertidig. Ser du på produksjonskapasiteten i Norge, er det ikke noe særlig vekst å snakke om, sier Bakken i Danske Bank Markets.

– Jeg kaller det en normalisering. Det er normaliserte volum som gir normaliserte priser, sier Giskeødegård.

– Toppen i tilbudsveksten er nå

Fra Norge, som er den dominerende produsenten, antas det en vekst på 3 prosent. Den nest største produsenten Chile vil levere 9,3 prosent mer laks til markedet, et aldri så lite comeback fra fjoråret da landet leverte 15,7 prosent mindre laks, ifølge analyseselskapet.

Bakken sier det kommer til å være en relativt god vekst ut fra Norge i andre og tredje kvartal, men fra slutten av neste år og inn i 2019/2020 tror han det kommer en situasjon hvor det igjen blir veldig lav tilbudsvekst fra Norge.

– I Chile får vi en god vekst i første halvår neste år, man kommer tilbake fra algeoppblomstringen, så faller veksten der også ganske kraftig, sier han.

Neste år vil den globale tilbudsveksten tilta ytterligere, til 7 prosent, om Kontali får rett. Fra Norge, som står for over 50 prosent av verdens laksetilbud, ventes det at veksten tiltar til 7,8 prosent.

– Det blir noen kvartaler med mye vekst, som påvirker prisene allerede og helt sikkert kommer til å påvirke prisene fremover. Imidlertid tror vi toppen i tilbudsveksten er nå i fjerde kvartal, sier Bakken.