– Vi passerer ni milliarder mennesker et tidspunkt mellom 2040 og 2050, sier Dr. Manfred Eggersdorfer Senior Vice President for Nutrition Science & Advocacy i DSM.
Folk lever lengre. Kloden har en aldrende befolkning, preget av under- overernæring og en økende grad av livsstilsykdommer.
– Ernæring er en av de største utfordringene i det 21. århundre.
Diett
Et mer effektivt helsevesen og medisin har utryddet en rekke infeksiøse sykdommer, men samtidig har livsstilsykdommer økt. Disse er knyttet til ernæring og livsstil, herunder også røyking og alkoholinntak.
– Diettene folk velger er ofte lav i kvalitet, men ofte ikke i kvantitet. Mange får i seg for mye kalorier, påpeker Eggersdorfer.
Kardivaskulære (hjerte- og blodkar – red. anm.) sykdommer er idag den største dødsårsak i verden, kreft er nummer to. Kostnadene knyttet til de fem største livsstilsykdommer er beregnet til 46,7 trillioner dollar.
Redusere dødsfall
– Mer enn 40 prosent av inntaket som kan gi livsstilsykdommer skjer før fylte 70 år. En tredjedel av krefttilfellene kan fjernes, sier han, og fremhever at omega-3 kan redusere dødsfall fra kardiovaskulære sykdommer med en tredjedel.
For å videreutvikle tilgangen av omega-3 har DSM, i tillegg til å kunne hente omega-3 fra fiskeolje, også utviklet algeproduksjon.
– Dette går nå fremover. Vi ser på denne teknologien som et avgjørende steg fremover.
Folk og planet
– Idet vi eldes, over 60 år reduseres hjernen med 0,5 prosent per år. Alzheimer’s pasienter opplever en raskere reduksjon – tre prosent per år.
En kombinasjon av høye doser med vitamin B og omega-3 reduserer risikoen for kognitive sykdommer som Alzheimer’s.
– Bedre kosthold kan bedre helsen – til folk og planeten. Hvis vi jobber sammen kan vi få det til, sier Eggersdorfer.