Erna Solberg om den foreslåtte grunnrenteskatten: – Ingen grunn til at Høyre skal gå inn for det

Nyheter
0

Høyre-leder mener forslaget inviterer til advokatmat.

– Vi mener den modellen regjeringen har hatt på høring, er ubrukbar, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK i forkant av partiets landsmøte til helgen.

Det er ventet at regjeringen om kort tid kommer til å legge fram sitt forslag til en grunnrenteskatt for havbruk. Skatten ble, som kjent, allerede innført fra 1. januar i år.

Det er, basert på finansminister Vedum og fiskeriminister Skjærans motstridende uttalelser, uklart hvor mye skatten faktisk vil bringe inn av inntekter til statsbudsjettet, men den vil trolig lande et sted melom fire og 11 milliarder kroner i år.

– Vi vet jo ikke hva regjeringen kommer med. Men det er ingenting som tyder på at de per dags dato kommer til komme med noe som reparerer på de utfordringene vi har sett, i stor nok grad.

Solberg viser til at regjeringen blant annet har avvist næringens eget forslag om å lage en lakseskatt etter færøysk modell, «en variant av den produksjonsavgiften vi har i dag, men som er mer avhengig av prisnivået». Et foreløpig forslag fra regjeringen ble lagt fram i fjor høst.

– Basert på det de hadde på høring, er det ingen grunn til at Høyre skal gå inn for det. Det var et dårlig forslag, det skaper bare mer jobb for advokater og konsulenter og alle de som skal bryte opp og dele, sier Solberg til NRK.

En rekke av Høyres fylkeslag krever i forkant av helgens landsmøte at partiet sier klart nei til regjeringens grunnrenteskatt.