– Erna la ned grunnsteinen, trolig får Bjørnar tilbudet om å klippe snora

Nyheter
0

– Rett mann med feil tittel.

Den sjuende august i fjor la statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen til STIMs nye bygg på strandkanten på Storeidøya på Leknes i Lofoten. Omtrent i de samme minuttene som hun overlater nøklene til Jonas Gahr Støre, treffer iLaks gründer og eier av STIM, Jim-Roger Nordly på byggeplassen.

Her er opptil 50 arbeidere i jobb. Alt går tilsynelatende helt uforstyrret av det som skjer på slottsplassen i Oslo denne torsdag formiddagen. Selv er Nordly mer enn gjennomsnittlig politisk engasjert.

– Jeg tilhører jo ikke samme politiske farge, men når det først skulle bli et skifte, tror jeg Bjørnar Skjæran (Ap) kan bli en veldig god minister. Vi får se hvem som får glede av å klippe snora i april neste år, det kan nok bli Bjørnar, smiler Nordly.

– Havbruk er det som står mitt hjerte nærmest. Jeg er nok litt skuffet over at også denne ministeren får tittelen fiskeri- og havminister. Han er jo minst like mye havbruksminister. Noe jeg håpet kunne reflekteres i navnet. Bjørnar Skjæran er jo fra Lurøy, så han skjønner at havbruk er viktig. Det er rett mann med feil tittel, fastslår Jim-Roger Nordly.

Det bygges på Storeidøy, STIMs nye lokaler. (Foto: Steve Hernes)

Nye planer for utdanning
I det nye bygget skal også Havbruksakademiet Nord etableres. Et utdanningstilbud Nordly også er medeier i. Om få uker er rektor på plass i jobben, med planen om oppstart neste høst. Politisk var det ikke enkelt å få etablert Havbruksakademiet hos den Ap/SP ledede skoleeieren i Nordland. Et regjeringsskifte tror ikke Nordly har noe å si for skolens framtid.

– Det tror jeg ikke har betydning. Det at en prinsipielt er imot privatskolen i en innfasing, er kanskje ikke så rart, men det er resultatene som betyr noe. Hvis elevene ønsker havbruksutdanning, må vi legge til rette for det. Det offentlige tilbudet i Lofoten ble lagt ned, sier Nordly. Skolen på Leknes er tuftet på akademiet som ble etablert i Brønnøysund, og som har hatt gode resultat de fire årene det har eksistert.

– Det er bare å ta av seg hatten for det de har klart. Fire år uten frafall av en eneste elev er intet mindre enn imponerende. Særlig når vi vet frafallsprosent yrkesfag har ellers her i regionen. De har lyktes med alle elevene, og det har blitt et populært tilbud. Karakterkravet for å få skoleplass der er nå høyt. Jeg hadde ikke engang kommet inn i oppdrettsnæringa i sin tid, om det var et slikt grunnlagskrav da, ler han.

Det ytre visuelle inntrykket er viktig for Nordly. Blikkfasaden leveres av Lie Blikk. (Foto: Steve Hernes)

Blikket måtte rettes mot Stavanger
Hovedentreprenørene er rimelig lokale, som er Øksnes Entreprenør (Vesterålen) og Indira (Bodø). Fra utsiden av bygget er blikk og glass dominerende fasader. Noe som har vært svært viktig for byggherren. For å få det rette blikket, måtte de til Stavanger for å hente fagfolka. I det vi nærmer oss blikkenslagerne og sveiserne høres vakre toner fra et finsk black metal, som strømmer ut fra lommen til en blikkenslager med navnet Captain Morgan på hjelmen.

Morten Lie og Morgan Husveg, Lie Blikk. (Foto: Steve Hernes)

– Vi var veldig bestemt og opptatt av hvordan vi ville bygge skulle se ut utvendig. For å få akkurat den strukturen vi ville ha, var Lie Blikk fra Stavanger de eneste som kunne levere det vi ønsket. Som du ser har fasaden en veldig jevn flate, skryter Nordly.

De som står for jobben med blikket, er sveiser og platearbeider Morten Lie og Morgan Husveg. De har jobbet her allerede et par måneder, og blir nok til mars før jobben er ferdig, forteller de to.

Cognacstue
Opp en rekke midlertidige trapper, og med fullt fokus på HMS beveger vi oss opp til selve kronjuvelen i bygget. I toppetasjen blir det kontor for de ansatte i STIM, og ytterst i venstre hjørne et direktørkontor med det som trolig er Lofotens, om ikke Norges beste utsikt.

– Like over på her på loftet er Cognac-stua, smiler Nordly lurt og peker opp til venstre. Det er ei fantastisk utsikt fra tomta og det er like flott uansett retning. Det har vært om å gjøre å få så mange lysflater som mulig for alle, enten de er på kontor, i laboratoriet eller i produksjonen, forteller Nordly.

– Når alle er på plass er det opp mot 120 personer i bygget. Dette var et prosjekt vi tenkte på for tjue år siden. Heldigvis gjorde vi det ikke da, for da hadde vi måttet bygge ut flere ganger allerede. Vi har også planer om å gjøre mer på utdanningssiden, da blir det eventuelt et nytt bygg ved siden av. Om det blir en form for fagskole eller annen type utdanning er ikke avklart, men behovet er der, mener Nordly.

Fra venstre Ernest Kotwica og Glenn Vornes, Øksnes Entreprenør. (Foto: Steve Hernes)

Det studeres tegninger rundt på hele bygget, og hos hovedentreprenøren Øksnes Entreprenør er alle detaljer viktig. Her går de gjennom detaljene i det som blir kontorfløyen for de ansatte i STIM.

Hjernen i bygget
Når ansatte og besøkende kommer hovedinngangen kommer de rett i det som er selve hjernen i bygget. Her blir det et topp moderne laboratorium og produksjon av bakteriofag (skal erstatte antibiotika) og vaksiner. Nordly forteller de har satt av plass til det som kan bli stedet for å produsere siste fase av mRNA-vaksiner, som er til humant bruk.

Jim-Roger Nordly, STIM. (Foto: Steve Hernes)

– Apropos politikk. Den nye regjeringen har jo sagt de ønsker et senter for produksjon av vaksiner og biologiske legemidler. Da kan en ikke komme tettere på enn her. Investeringen i den delen er veldig stor, men vi tror det har veldig mye for seg på sikt, sier Jim-Roger Nordly.

– Planen var egentlig å ha utdanningsdelen i andre etasje. Vi møtte jo på litt politisk kvist for halvannet år siden. Da omdefinerte vi den delen til vaksine og bakteriofagdel. Så ble det jo skole allikevel, etter mye press. Da fikk et lite plassproblem, men ikke værre at vi løste det. Vi omdisponerte det som skulle være en utleiedel.

En halv milliard
– De siste årene har en kommet et langt steg videre på mRNA-vaksiner. Det var noe som en ikke hadde i bruk før vi fikk denne pandemien. Det var såpass mange uklarheter rundt det regulatoriske, at det var ikke ansatt som farbar vei. Nå ser vi at når vi produserer bakteriofager, er en god del av det prosesstekniske og kunnskapsbasen rundt ganske lik ved produksjon av mRNA vaksine. Da fant vi ut at, om det er ønske om å gjøre det i Norge, så har vi et godt utgangspunkt og kan legge til rette for det, sier han.

– Det er klart det er en enorm investering for oss. Totalt sett er det rundt en halv milliard for hele bygget. En stor investering, men vi har stor tro det blir kanonbra når det er ferdig. Banken har vært grei, så det er egenkapital og lån det går i for å få finansiert dette, avslutter Jim-Roger Nordly. Da er det bare å sette seg på pallen i hjørnekontoret og vente på at det skal bli vår, når alt skal stå ferdig ved strandkanten i Lofoten.

Jim-Roger Nordly nyter den storslåtte utsikten fra hjørnekontoret, dog på en midlertidig direktørstol hos STIM. (Foto: Steve Hernes)