Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, reagerer kraftig på at Mowi og Sekkingstad har søkt om forlengelse for å kunne eksportere produksjonsfisk.
Eriksson har merket seg at argumentene de nevnte aktørene nå bruker ikke lengre er begrunnet med kapasitetsproblemer for å få feilrettet fisken i Norge, men at flere aktører som kan gjøre dette ikke har økonomi grunnet lavere dekningsgrad på kredittforsikringene.
– Med dette som utgangspunkt ligger ikke svaret i å forlenge dispensasjonene for å eksportere mer produksjonsfisk. Svaret ligger i at staten raskt må kommer opp med løsninger som kan sikre bedre dekningsgrad knyttet til kredittforsikringene, sier Robert Eriksson i en pressemelding.
Sjømatbedriftene har fulgt situasjonen knyttet til kredittforsikringer nøye, og har ved flere anledninger spilt inn forslag om at staten må komme på banen med løsninger.
– Vi er klar over at enkelte aktører sliter med de vilkårene som man i dag har på kredittforsikring. Derfor har vi ved flere anledninger tatt dette opp med både departementets embetsverk og i møte med statsråden. På vegne av mine medlemmer har jeg vært tydelig og bedt departementet, GIEK og forsikringsselskapene sette seg ned og sammen finne gode løsninger som kan fungere for sjømatnæringen i den situasjonen vi nå står oppe i, sier Eriksson.
Les også: Markedet oversvømmes av rabattert storlaks
Robert Eriksson mener at myndighetene må på banen og garantere for den økte risikoen som nå har oppstått som følge av koronasituasjonen. Han viser videre til at land som Nederland, Tyskland, Danmark og flere andre EU-land har laget gode ordninger hvor man sikrer gode kredittgrenser.
– Klarer andre land å løse dette, ser jeg ingen grunn til at Norge ikke skal klare det samme. Men det haster med å få til en akseptabel ordning. Derfor forventer jeg at myndighetene kommer med en tilstrekkelig løsning på dette området i løpet av få dager. Hvis ikke vil vi risikere at hele handelen stopper opp, sier han.
Fiskeri- og sjømatministeren har bedt Mattilsynet om å stille behandling av dispensasjonssøknader i bero. Det gjelder da også eventuelle søknader om forlengelse.
– Jeg forventer at Mattilsynet etterlever dette klare og tydelige signalet fra statsråden, og sier nei til å forlenge dispensasjonene. Det er fortsatt ledig kapasitet, og det er aktører med ledig kapasitet som også har evne til å kjøpe fisken. Derfor blir argumentasjonen til selskapene å oppfatte som tulleargumenter. Det er bra nå, vi kan ikke lengre akseptere at omdømmet til norsk oppdrettslaks skal settes på spill på denne måten, avslutter Robert Eriksson.