Eriksson krever at Sandberg tar et tolloppgjør med EU

Nyheter
467

NSL-sjefen sier eksporthindringene må bygges ned. 

– Tiden er inne for å framforhandle en bedre EØS-avtale. Målet er å flagge hjem flere arbeidsplasser fra EU. En kraftig reduksjon i importtollen for bearbeidet fisk er et fint sted å begynne, sier administrerende direktør Robert Eriksson i Norske Sjømatbedrifters Landsforening til NTB, ifølge E24.

Eriksson viser til at norsk fisk sysselsetter 21.000 personer i EU. Han tror minst 10.000 arbeidsplasser ville havnet i Norge hvis foredlingen av laks skjedde her og ikke i EU.

– Importtollen er to prosent på ubehandlet fisk og 20 prosent på røkt fisk. Handelsbetingelsene til vårt største marked har stått på stedet hvil i 20 år, sier han.

Fiskeriminister Per Sandberg sier fullverdig markedsadgang til EU er svært viktig for regjeringen, og at han har forståelse for kravet til Eriksson.

– Jeg er enig i at det er viktig å legge til rette for lønnsom bearbeiding i Norge, og at det er viktig å redusere importtoll på bearbeidet fisk i EU. Handelsvilkår påvirker klart muligheten for bearbeiding, men også arbeidskostnader, kostnadsnivå, transport og stabile leveranser betyr mye for lønnsomheten, sier Sandberg.