– Er utrolig stolt over at det vi har jobbet med i nesten åtte år blir realisme satt i system

Nyheter
0

Lokale ildsjeler tar saken i egne hender.

Tidligere idag kunne iLaks fortelle om det store byggeprosjektet av et nytt semi-lukket merdesystem på Fauske. Søknads- og klageprosessen knyttet til utviklingskonsesjonene har vært en føljetong og en illustrasjon på det mye omtalte problemet med treg saksgang i det offentlige. Nå har byggherrene valgt å ta saken i egne hender – og bygge den semi-lukkede merden for egen risiko og regning.

– Etter min mening ett av de viktigste teknologistegene for norsk laks noen sinne. Kan være det som gjør at næringen i fremtiden kan vokse på en naturlig og bærekraftig måte, sier Geir Wenberg til iLaks.

Foto: Idar Lindanger

Realiseres
Nordic Blu Technology, som har igangsatt byggingen, er eid av Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett, som står bak prosjektet. Nå settes delene sammen, og daglig leder Idar Lindanger er selv fornøyd med at prosjektet nå realiseres med en prototype. 

– Målet vårt er ikke å lage det største systemet, men det som er best for laksen, sier daglig leder Idar Lindanger.

– Dette har vært den mest givende tiden i prosjektet så langt, og man blir fornøyd når man ser at det som har vært utviklet på tegnebordet nå blir virkelighet, sier Lindanger. 

Det nye merde-systemet har fått tilnavnet Blu Tech 1 000, og monteringen hadde oppstart i august. I løpet av sommeren kom materialene i havn på Wenberg Innovation Park på Fauske, som er landbasen til Wenberg Fiskeoppdrett.

Lokalt 
Idar Lindanger trekker fram klare fordeler med et lokalt prosjekt som er eid og drevet frem av de som skal bruke systemet. 

– Det er en kort vei fra tegnebordet til montering, og videre til de som faktisk skal ta dette i bruk. En veldig praktisk tilnærming hvor vi gjør løpende justeringer, noe vi tror kommer til å resultere i et veldig bra sluttprodukt, forklarer Lindanger. 

Merden som nå bygges blir konstruert i PE-plast, og den første prototypen har et volum på 1.400 kubikk. I praktisk betydning betyr dette at systemet vil romme opp til 44.000 fisk med en snittvekt på 800 gram, med et måltall på maks 25 kg laks per kubikk. 

– Målet vårt er ikke å lage det største systemet, men det som er best for laksen. I tillegg skal vi minimere avtrykk og styrke kontrollen. Vi tror også at materialvalget skal gi merden gode sjø-egenskaper, utdyper Lindanger. 

Videre opplyser Lindanger om at det videre jobbes videre håndtering av avfall, i tillegg til en heve -og senkemekanisme for å gjøre vedlikeholdet enklere. Nordic Blu Technology forventer å teste merdesystemet i løpet av våren 2025. 

Nytt prosjekt med lang erfaring
Idar Lindanger har jobbet med Nordic Blu Technology siden oppstarten i 2021, og har vært med på å utforme prosjektet helt fra tegnebordet til første byggetrinn. 

– Vi har et eierskap som virkelig har troen på dette. De har en gjennomføringsevne som det står respekt av, sier Lindanger. 

Foto: Wenberg Fiskeoppdrett

Sammen med Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett har han tidligere jobbet i et lignende prosjekt, da som produktutvikler i teknologiselskapet Technip FMC. I 2017 lanserte Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm Ocean Tech-prosjektet, i samarbeid med BioVivo og Technip FMC. Konsortiet søkte på utviklingstillatelser for å utvikle et lukket merdesystem for storskala produksjon, men fikk avslag på søknaden etter seks år. 

Løpende beslutninger
– Vi tok med oss flere erfaringer fra denne Ocean Tech-prosjektet, og satser videre på en løsning som både er gjennomførbar og hvor vi kan ta løpende beslutninger for at vi skal få den beste løsningen, avslutter Lindanger.

Fiskeoppdretter Geir Wenberg, som denne sommeren har vandret Nordkalotten på tvers, gleder seg over fremgangen.

– Sakte, men sikkert, realiseres nå prosjektet i Wenberg Innovation Park. Er utrolig stolt over at det vi har jobbet med i nesten åtte år blir realisme satt i system. Nå fokuseres det kun på å positivt skape, ikke på å kritisere ett navlebeskuende, trangsynt og forutinntatt politisk og forvaltende norsk system som ikke ville, sier Geir Wenberg.

F.v. Jørgen Wenberg, Ørjan Wenberg, Ivar A. Forn, Idar Lindanger. Foto: John-C. Andreassen