– Trolig verdens mest lønnsomme merkevarer i laks

Nyheter
2233

Konsernbidrag dempet Ocean Quality-resultat.

I forrige uke kunne iLaks presentere listen over landets mest lønnsomme lakseeksportører. Et godt stykke nede på listen var Grieg Seafood- og Bremnes Seashore-eide Ocean Quality.

Les også: Fire nye i milliardklubben: Dette er Norges mest lønnsomme lakseeksportører

Ocean Quality-sjef Arne Århus bemerker overfor iLaks at hans selskaps tall er vesentlig bedre enn de ser ut til. Årsaken er eiernes romslige konsernbidrag.

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å korrigere noen av tallene dere opererer med i Ocean Quality når det gjelder resultat. Ocean Quality kjøper inn basert på Nasdaq. Det vil si dersom vi selger på Nasdaq korrigert for frakt fra Oslo til anlegg som leverer fisken tjener Ocean Quality ikke penger. Det vi selger over Nasdaq gir inntjening.

Fotnoter
– Dersom dere leser fotnotene på resultatene i Brønnøysund, eller børsmeldingene til Grieg Seafood, vil dere se at vi gir 50 prosent av resultatet ut som konsernbidrag til eierne hvert kvartal for Ocean Quality Norge og kommer således ikke med i årsregnskapet som registreres i Brønnøysund. For Ocean Quality UK er konsernbidrag til eierne 80-90 prosent for hvert kvartal som ikke kommer med i årsresultatet. For Ocean Quality North America er tallene tilsvarende, forklarer Aarhus.

Bergenseksportøren solgte fisk for drøye 6,9 milliarder kroner i fjor.

Resultat før konsernbidrag og skatt i Ocean Quality-konsern. Kilde: Ocean Quality

Merkevarebygging
– Da jeg startet opp Ocean Quality i 2010 tapte Grieg Seafood penger på salg hver uke. I 2016 tjente Ocean Quality over 220 millioner kroner, 3,3 prosent i margin etter kost og 2,24 kroner/kg. Ser en på Norge isolert, tjente Ocean Quality 3,0 prosent, 2,09 kroner/kg på all fisk vi omsatte. Eierne produserte og leverte gjennom Ocean Quality 63 206 094 kg med laks i 2016. Det vil si Ocean Quality skapte i Norge 2,45 kroner/kg pr kg levert fra eierne. Eller en kan si det på en annen måte; eierne tjente 2,09 kroner/kg på laksen og laks fra eksterne produsenter ga eierne av Ocean Quality en inntekt 22 722 908 kroner/kg i 2016. Dette uten et eneste kg med ASC-sertifisert laks fra eierne, utdyper han.

Aarhus legger ikke skjul på at han er storfornøyd med resultatet.

– Dette er et særdeles godt resultat som Ocean Quality er meget stolte over. Sålangt jeg kan se er det de beste resultatene av noe eksportselskap i Norge av en viss størrelse. Dette har vært mulig på grunn av ekstraordinær innsats fra de ansatte og der Ocean Quality har lykkes med alle strategiene vi la i løpet av 2011. Enten det gjelder kontraktstrategier, merkevarebygging (for eksempel merkevarene Skuna Bay og Bømlo som trolig er verdens mest lønnsomme merkevarer i laks og skapte mer enn 40 millioner kroner i resultat på cirka 5.000 tonn med laks. Dette er ting ingen trodde var mulig før) eller forbedring av salg i spotmarkedet.

Det har vært en lang vei å gå. Med en fjerdedel av lakseproduksjonen lokalisert i Finnmark, har det vært en krevende øvelse å håndtere tapet av det russiske markedet.

Kartell
– Ocean Quality hadde ett tilbakeslag i 2013 på grunn av utestengelse fra Russland. Dette skyldtes at Ocean Quality tok et standpunkt og nektet å delta i ulovlig kartellvirksomhet. De russiske aktørene ble dømt i Russland, som flere av Norges største oppdrettere villig deltok i, og førte til at Ocean Quality over natten mistet sitt største marked. Etter 2013 ble resultatene igjen vesentlig forbedret for hvert kvartal og hvert år.

Aarhus legger til at resultatene ser enda bedre ut i 2017.

– Vi leverer bedre på alle områder i år enn i fjor – som var all time high. Vi kommer til å passere omsetningen med stor margin. Men jeg konkluderer ikke før året er gjort opp, sier Aarhus.