Er ikke fisk lengre en trygg havn på børsen?

Nyheter
922

En laksepris under hardt press senker sektoren.

Sjømataksjene klarte seg brukbart i den første runden av børsras fra koronaviruset. Det ble fremhevet av analytikere som noe av en trygg havn, idet aksjekursene ikke var i nærheten av fallet en så i hardere rammede sektorer som olje, varehandel og reiseliv. En svekket krone, drevet av oljekollaps, ordnet en behagelig buffer.

Nå, etter at lakseprisen har svekket seg med en tredjedel på en måned, og et økende volum laks fryses inn, er tonen en annen.

Lakseprisen ble klokket inn nær 50 kroner fredag.

Sjokk
Dette skjer på en tid av året normalt preget av lave slaktevolumer og økende etterspørsel i forkant av påske. Etterspørselssjokket i kjølvannet av koronakrisen har sendt lakseprisene ned til sine laveste marsnoteringer på fem år.

Det har i sin tur dradd med seg lakseaksjene.

Mowi-aksjen falt med seks prosent fredag, og har ikke vært handlet på lavere kurser siden vinteren 2018.

Les også: Berenberg nedgraderer Mowi-aksjen

En annen storlaks, SalMar, har sett aksjekursen svekke seg med 17 prosent etter at selskapet besluttet å droppe årets kontantutbytte.

Kilde: Infront

Kategori
Lars Konrad Johnsen, analytiker i Carnegie, registrerer med uro de raskt fallende lakseprisene.

«Usikkerheten er truende da covid-19-pandemien tvinger landene i Europa og USA til å iverksette strenge og effektive tiltak for å begrense smitten. Den negative effekten for oppdrett påvirker det underliggende markedet med full styrke denne uken. Med omfattende nedstengning over hele Europa og USA går vi nå inn i en prisklasse hvor laks konkurrerer mot proteinkilder av lavere kvalitet (kylling, svinekjøtt, storfekjøtt). Fortsatt fører begrenset svingkapasitet i foredling til ytterligere prispress til tross for en økende etterspørsel i detaljhandel. Oksekjøtt, svinekjøtt, kylling og egg har vært de store vinnerne så langt da den generelle sjømatkategorien ikke har så fremtredende posisjon detaljhandel og til en begrenset grad drar nytte av utbredt adopsjon på fastfood,» skriver han i en analyseoppdatering.