Enorm interesse for jobbene på Ballangen Sjøfarms tilvekstsenter

Nyheter
0

Økt produksjon og stab.

Det er litt over en måned sidene oppdretterne i Ofotfjorden tok i bruk den nye tilvekstsentralen. Her skal de fôre fisken i de fem lokalitetene Ballangen Sjøfarm driver i samdrift med Cermaq. Fire ligger i Narvik kommune etter sammenslåingen med Ballangen, mens den femte ligger i nabokommunen Evenes.

Til å besette de fire stillingene i tilvekstsenteret søkte de etter fire personer. Da søknadsfristen var ute, hadde hele 79 personer sendt søknad om jobb.

– Det var veldig positivt å få slik respons, og vi var veldig godt fornøyde med tilfanget av kvalifiserte søkere, og mange svært gode kandidater. Mange var fra regionen og vi hadde intervju med 13 av dem, sier daglig leder Erik Sommerli til iLaks.

Daglig leder Erik Sommerli, Ballangen Sjøfarm. (Foto: Steve Hernes)

Økt produksjonen
Det siste året har selskapet ansatt mer en ti personer i forbindelse med økt produksjon etter kjøpt av mer MTB i fjor høst. Nå er de rigget for den driften de har, mener Sommerli som sier selskapet har et særlig fokus på god tilvekst.

– Vi tror jo på forbedret tilvekst, og derfor valgte vi navnet tilvektssenter fremfor fôrsentral. Tidligere hadde vi mange ulike personer som byttet på jobben ute på lokalitetene. Vi tror det er bedre å noen få som er eksperter på fôring. Det blir en mer enhetlig fôring, sier Sommerli.

Denne dagen er to av de fire nyansatte på jobb, Marte Kleivan (27) og Johan Martin Nystad (26) fra Bodø. Sistnevnte har noen års erfaring fra fôring tidligere.

– Jeg gikk ut fra havbruksdrift- og ledelse for seks år sida, og har jobbet noen år med fôring fra før, men ønsket å flytte på meg da det ikke var så lett å få tak i verken bolig eller kjæreste, forteller Nystad.

iLaks vil unnlate å nevne hvor det var, men uten å røpe for mye så er det øy lengre nord som nesten er landets største.

– Så du begynte å jobbe her i september, så nå har du vel allerede hus og kone?

– Huset i sentrum av Ballangen er i hvert fall på plass, smiler Nystad og unnlater med det elegant status på neste prosjekt.

Full kontroll på de lokalitetene Johan Martin Nystad har ansvar for. (Foto: Steve Hernes)

– Dette er helt nytt utstyr og skjermer, vi har fortsatt noen utfordringer med tilkoblingen til lokalitetene. Strømmingen hakker noe og går ikke så feilfritt som det burde gjøre. Vi jobber for å få løst dette, trolig ligger problemet i selve nettkablene og ikke i kameraløsningen, sier Johan Martin Nystad.

Fra bygg til fisk
Marte Kleivan er oppvokst i Ballangen, og har både mann og hus allerede. Hun forlot bygg- og anleggsbransjen for en jobbmulighet på hjemstedet.

– Jeg gikk fra å drive prosjektering i byggenæringen og hit av flere årsaker egentlig, også ønske om å prøve noe helt nytt. Aller best var det nok å få komme hjem til Ballangen. Vi bodde på Mo i Rana, men med mann som også er herfra, var det fint å få jobben her, sier en fornøyd Marte Kleven.

Marte Kleivan, Ballangen Sjøfarm. (Foto: Steve Hernes)

Lovende undervannsfôring
Ballangen Sjøfarm har siden før sommeren testet ut fire Brattland Subfeeder fra Akvapartner, og Erik Sommerli mener resultatene så langt ser lovende ut.

–  Det er lettere å fôre fisken, og det ser vi på det nye tilvekstsenteret, særlig på merdene når det er dårlig vær. Lettere å se bedre da med undervannsfôring. To nye kommer ganske snart, og jeg tror det blir flere etter hvert, sier Sommerli som får full støtte av de to foran skjermene.

– Jeg syns det er lettere å se hva de spiser og når de spiser. De spiser jo mye dypere, og når de er ferdige går de ut til sidene og stimer som normalt, sier Marte Kleivan.

Subfeeder senkes ned i den første merden ved Tjukkeneset. Foto: Ballangen Sjøfarm

Hun får ansvaret for å følge de to nye subfeederne når de kommer til lokaliteten Tjukkeneset. I tillegg til denne har hun også fôringsansvaret for Tortenneset.

De to har faste lokaliteter. Nystad har ansvaret for Kvernes og Punsvik. Den femte lokaliteten Jevik, som stod med i overkant av en million fisk er nylig slaktet ut, og fisken ble denne uka hentet av brønnbåten «Steigen».

Stresset av hval
Neste lokalitet som skal tømmes er Tjukkeneset. I dag er fisken der mellom 2,7 og 3,2 kilo og når den er rundt fem kilo blir den hentet av brønnbåt og sendt til slakting, i desember eller på nyåret, forteller Kleivan. Det har vært litt dårlig vær de siste ukene, og det kan være litt utfordrende. På Tjukkeneset og Tortenneset er det særlig mye strøm.

Springer besøkte anlegget i august. Bildet tatt av Marcus Bakke i Ballangen Sjøfarm.

– Da er det vanskelig å få med seg hvor alt fôret tar veien, og det er viktig å ha god oversikt. Det er ikke alltid folk på Tjukkeneset, og når det er dårlig vær kan det bli vanskelig å få fôret. Fisken har hatt veldig god appetitt i år, helt sikkert mer enn snittet i resten av landet, smiler Kleivan.

– Det er en fascinerende jobb egentlig. Det er jo barna mine dette, sier Kleivan.

Nystad har et like godt forhold til dyra sine, og forteller de oppfører jo seg litt forskjellig og har nesten egen personlighet.

De har hatt hval som har stresset fisket, det kan være brugde eller kobbe. For noen uker siden hadde en hval som gikk rundt merdene på Tortenneset og Tjukkeneset, og da ble de stresset og spiste lite, forteller Kleivan.

Kleivan og Nystad håper det blir flere arbeidsplasser i næringa i Ballangen. De to kollegaene på tilvekstsenteret er Karina Aspelund fra Ballangen og Thomas Jensen fra Narvik. De går sju-dagers turnus året rundt, noe de syns er veldig bra.

– Det er veldig greit å ha fri når man har fri, sier Kleven.

– Men er det greit å være på jobb når det er jobb da?

– Ja ja ja, javisst så absolutt er det det, ler Mate Kleivan.