Igår møttes statssekretærer fra Norge og Finland for å drøfte forvaltningen av Tana, som fungerer som grenseelv i deler av sitt løp.
– Vi har gjort store fremskritt når det kommer til å få til en enighet om forvaltningen av laksen i Tana-vassdraget. Begge parter er enige om at fangsten av laks må reduseres med en tredjedel for å få en bærekraftig forvaltning, sier statssekretær Lars Andreas Lunde til NRK Finnmark.
Han har torsdag hatt samtaler med kabinettsjefen i det finske Jord- og skogbruksdepartementet, Jukka-Pekka Kataja, om de pågående forhandlingene med Finland om fisket i Tanavassdraget.
I møtet ble det oppnådd enighet om også andre sentrale hovedspørsmål i de videre forhandlingene, og bestemt at saken heretter skal følges nøye på politisk nivå i Norge og Finland.
Hovedkonklusjonen er at forhandlingsdelegasjonene skal komme med et omforent forslag innen utgangen av året, slik at en ny avtale kan tre i kraft.
Et nytt regelverk skal være på plass innen 1. januar 2017.
– Det gjenstår noen tekniske detaljer, men vi håper å få på plass mellom forhandlingsdelagasjonene innen utgangen av året. Det vil også være nødvendig dersom det skal trå i kraft fra 2017 fordi en avtale må godkjennes både i den finske Riksdagen og i det norske Stortinget.
Tana har historisk vært Norges klart viktigste lakseelv, målt etter fangstvolum. Årsaken til den massive nedgangen i fangstene her er overfiske, ikke minst på den finske siden av grensen, hvor det er et stort turistfiske.