– En trussel for den eierstrukturen og det mangfoldet som vi har langs kysten

Nyheter
0

Salmon Groups administrerende direktør Jan Olav Langeland ser mørke skyer på himmelen for de norskeide oppdretterne.

Svak krone og økt inflasjon bidrar til å øke innkjøpsprisene til innsatsfaktorene til havbruksnæringen.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var inflasjonen på 6,7 prosent fra mai i fjor til mai i år. Norges Banks inflasjonsmål er på to prosent.

Den 31. mai vedtok Stortinget 25 prosent grunnrenteskatt på kyst- og fjordbasert oppdrett, med tilbakevirkende kraft fra 1. januar i år.

Dyrtid
Salmon Groups administrerende direktør Jan Olav Langeland mener det er lett å glemme at inflasjon og svekket krone, over tid, kan slå negativt ut for norske oppdrettere som selger fisken sin i utlandet:

– Dersom man ser på prisutviklingen som har vært for norsk laks og ørret, så ser man ikke igjen den i markedene der ute. Det henger sammen med at kronen har svekket seg. Vi har en kunstig høy verdiøkning på produktet fordi vi har en svak krone, når vi selger i utenlandsk valuta.

Langeland påpeker at inflasjonen ikke er et særnorsk fenomen, den er også høy ellers i verden:

– Redusert kjøpekraft, en svekket økonomi i en del markeder ser vi påvirker etterspørselen etter norsk laks og ørret. Det er bekymringsfullt, sier han.

Bitt i halen
Motsatsen til svak krone er sterk euro og sterk dollar:

– Det treffer oss igjen når vi kjøper innsatsfaktorene våre i dollar og euro. Men det får vi også igjen på kostnadssiden, og det vil du kunne lese i regnskapstallene på varekjøp, påpeker Langeland.

– Det blir dyrere?

– Ja. Men den bekymringen som jeg uttrykker i forhold til at vi ser en dreining bort fra norske produkter, deriblant norsk laks og ørret, er bekymringsfullt, svarer Salmon Groups direktør til iLaks.

– Dette fordi forbrukerne har veldig mange substitutter som de kan velge mellom. Så da er økte priser som følge av nye skatter og avgifter i Norge noe som vi ta inn over oss, forklarer han.

Det globale proteinmarkedet
Jan Olav Langeland minner om at norskprodusert laks og ørret er et av mange produkter i den internasjonale matmiksen:

– For all del, vi er markedsledende som nasjon i forhold til å være størst i verden på atlantisk laks, men det er ikke dermed sagt at vi er markedsledende i et verdensmarked for protein. I det globale proteinmarkedet blir selv den store laks- og ørretprodusenten Norge liten, sier han.

Les også: Salmon Group-sjefen: – Fisket i Peru understreker viktigheten av alternative fôrkilder

Forskjellsbehandling
I tillegg trekker Langeland frem det særnorske skattetrykket. Han frykter at det fremover blir utfordrende å være norskeid oppdrettsselskap:

– Det er veldig krevende å være norsk eier i dag sånn som norsk eierskap skattelegges. Det i kontekst med en ekstra grunnrenteskatt, så blir det en ekstra belastning for å våre eiere som vi er opptatt av å gjøre vårt for å påvirke, sier han.

Langeland mener at det samlede skattetrykket for norskeide oppdrettsselskaper i praksis gir en forskjellsbehandling av eiere. Det bekymrer ham:

– Dersom du i tillegg til grunnrenteskatten legger til totalt skattetrykk inn i den konteksten, så har man det med norsk og utenlandske eierskap som skattes veldig ulikt i dag. Det er en trussel for den eierstrukturen og det mangfoldet som vi har langs kysten, fastslår han.