– Høye lønninger og langrenn – det er det vi har konkurrert om, spissformulerer Reve, og har et klart svar på hvordan en skal respondere på dagens utfordringer: Entreprenørskap.
Ikke ostehøvel
– Det er 250.000 som jobber i olje og gass i Norge. Så langt har 25.000 mistet jobben. Estimatene er på 50.000. Oljselskapene må kutte kostnadene og fokusere på innovasjon og diversifisering, sier han til et par hundre studenter i BI Bergens flunkende nye lokaler på Møhlenpris.
– Den viktigste innovasjonen i Norge er ikke ostehøvelen, det er Increased Oil Recovery. Få mer olje ut av oljefeltene, sier Reve og viser til Ekofisk, milliardfeltet som ble funnet i 1969.
– En hadde da som målsetning å utvinne 15 prosent av oljen, før trykket faller og en ikke får opp mer. Det var bra, Russland fikk bare ut fem prosent. Feltet skulle vært stengt i 2000. Nå har de vunnet ut 45 prosent, og det er fortsatt i drift. Målet er 60 prosent. Jeg tror på 75 prosent. Det er fem ganger mer! sier han entusiastisk.
Cluster
Reves spesialfelt er cluster, næringsklynger. Kunnskapssentre som tiltrekker seg talent, teknologi og kompetent eierskap i global skala. Norges viktigste cluster er i havet.
– Havnæringene – alle kjerneindustriene våre er havrelaterte, olje og gass, maritim industri og sjømat.
Han mener det ligger uante muligheter her.
– 70 prosent av jordkloden er dekket av vann. Hvis en legger til volum, er det 90 prosent. Idag kommer kun to prosent av maten fra havet. Dette vil vokse. Det er opplagt.
Oppdrett
– Fiskeri vil aldri bli 50 prosent (av verdens matforsyning – red. anm.). Det vil ikke være bærekraftig. Dette vil skje gjennom kultivering av havet. Jeg jobber en del i Asia, der spiser de sjøgress og maneter. Manetsuppe. En må tenke mer enn bare oppdrett av laks, påpeker Reve.
– Fiskeri er den eldste industrien. Det var det vi levde av i istiden. Men det er ikke fiskeri lengre. Vel, en driver fiskeri fortsatt, men det er i første rekke oppdrett og markedsføring.
Reve fremhever SalMars offshore-merd som illustrasjon for cluster-tankegang og innovasjon.
– Det er overlappende virksomheter, clustrene snakker sammen. Flere av de beste selskapene er her. John Fredriksen er størst i shipping, oppdrett og offshore, sier han, og viser til datteren Cecilie Fredriksen som mener fremtiden ligger i fisk, ikke shipping.
Entreprenører
– Å erobre havindustriene krever industriell kunnskap, sterke industrielle aktører – du trenger noen Marine Harvests der – og entreprenører. Når jeg hører om entreprenører som selger, og setter pengene i fast eiendom blir jeg oppgitt. Og det er mange av dem her i byen.
– Vi trenger investorer som tar risiko. Vi trenger utdanning og forskning, innovasjon og intens cluster-interaksjon. Vi trenger visjonære ledere. Jeg ser ikke så mange av disse idag, som de som utviklet olje og shipping. En må utdanne ledere, ikke administratorer.
Henvendt til BI-studentene har han følgende råd:
– Jeg har noen favorittsteder utenom Bergen. Austevoll er blant disse. Når du er 18, skal du ha tjent din første million på fisk. Da har du penger til å gå på BI eller NHH. Du må bli skitten på hendene. Ikke alle skal jobbe på Wall Street. Start et selskap og selg det til noen. Og så start et nytt. Taper du, begynn på nytt.
– Start et selskap. Studenter startet Facebook, påpeker Reve.
– Jeg vokste opp i Farsund. Der var også seriegründeren Terje Mikalsen. Han startet mange selskaper, blant annet Norsk Data og Nycomed, og bor nå i Minneapolis. Jeg møtte han for en stund siden, og da sa han at han hadde startet 70 selskaper. Ett selskap per år.