– En må flytte fokus

Nyheter
1747

Det 1.000 kvadratmeters tømmerbygget troner ved enden av en bratt og buktende grusvei. Fra peisestuen er det en storslått utsikt gjennom Hålandsdalen mot Eikelandsosen.

Når daglig leder Synnøve Austestad ved Skjelbreid Poirée tar i mot sine gjester, må de pent ta på seg tøfler eller slippers.

– Vi vil ha hytte-effekten. Ro og fokus i konferanserommet, forteller hun.

Intimt
Bak huset ruver høye snødekkede fjelltopper. Om sommeren beiter geiter på torvtaket. Det er intimt, og minihotellet preges av at det kun er én gruppe av gjester om gangen. Her er 15 rom og 30 senger, egen skytebane med lasergevær, aktivitetspark og gode muligheter for strafferunder både innendørs og på den 30 måls tomten. En egen gourmetkokk sørger for kulinariske opplevelser.

Sammen med fire tidligere verdensmestere i skiskyting; Liv Grete Skjelbreid, Ann-Elen Skjelbreid, Egil Gjelland og Raphaël Poirée, har oppdretterfamilien Eide satser penger på et nisjesegment i hotell- og konferansemarkedet. Eide har vel 29 prosent av aksjene, like stor eierandel som Liv Grete Skjelbreid og Rafaël Poirée, samt Ann-Elen Skjelbreid og Egil Gjelland.

– Vi er med på å utvikle et selskap for å få tilbake ungdom til bygden, forteller Knut Frode Eide til iLaks.

Lys i grendene
Samfunnsansvar og utvikling er stikkord. Han har også kjøpt den lokale skolen, Holdhus, som var truet av nedleggelse. Her er det etablert Montesorriskole, hvor Eide er styreleder.

– Vi er opptatt av at det er lys i grendene, sier han.

– Er dette rettet mot high end- eller volummarkedet?

– Nå har vi mulighet til å gjøre begge deler, men high end markedet var fokuset vårt, forteller Liv Grete Skjelbreid. – Det er ingen overnattingsplasser i kommunen. Vi fikk en del forespørsler, det var der ideen utviklet seg. Vi åpnet i 2011. De første årene gikk veldig greit, sier hun.

Oljebransjen har vært ivrige brukere av anlegget.

– Det var mye og de var store. Mange kom flere ganger i året, sier hun, og legger ikke skjul på at oljekrisen merkes i bookingen. – Nå må vi tenke annerledes. Det er tøffere.

Rikholding medaljesamling: Her er noe av medaljefangsten til skiskytterkvartetten som driver Skjelbreid Poïrée. Foto: Aslak Berge

Prestere
Skjelbreids idé er å hjelpe folk til å prestere. Fra toppidretten har hun bygget dybdekompetanse på motivasjon og mental trening, og her tilbys også teambuilding for næringslivet.

– Jeg holder innlegg hvis det er ønskelig, sier hun.

«Don’t crack under pressure,» heter det i TAG Hauers reklame med Real Madrids superstjerne Ronaldo. Akkurat det er et tema Skjelbreid kjenner.

– Hvordan er det på siste stående skyting, med skjelvende bein og høy puls, i et avgjørende mesterskap? 

– Du klarer det ikke uten å være forberedt. Du har sett deg i den situasjonen 100 eller 1.000 ganger. Det er vanskelig, men du kan forberede deg. Du kan skille mellom det som er kontrollérbart og det som ikke er kontrollérbart.

– Men folk er forskjellige. Det stemmer ikke likt for alle, hvilken teknikk som fungerer, legger hun til.

– Hvordan er det å stå på standplass på siste etappe på stafett, i VM eller OL, Norge leder, og alt står på deg? Med det presset du selv og publikum legger på deg?

– Jeg har vært i den situasjonen to ganger, med OL-sølv i 2002, og VM-gull i 2004, forteller hun. – Jeg var forberedt på å gå ut i tet under OL-stafetten. Jeg visste det var flere gode stående skyttere, og de andre jentene som ikke hadde prestert individuelt hadde gjort det bra i stafetten, mens jeg som hadde prestert individuelt slet. På siste stående sa jeg høyt til meg selv: No, Liv, no skjerper du deg! Jeg snakket strengt til meg selv.

Flytte fokus
– En må flytte fokus fra det å være stresset til å gjøre det en skal gjøre. Hva skal du gjøre hvis du skjelver? Holde fast i børsen. Enkelte ganger går alt av seg selv. Noen ganger husket jeg ikke hva jeg hadde gjort.

Begge sønnene til Knut Frode Eide, Erlend og Sondre, har drevet skiskyting på elitenivå. Sistnevnte har sølvmedalje i junior-VM på CV’en. Men begge har lagt ski og børse på hyllen.

– De kunne blitt så gode som de hadde villet, sier Skjelbreid Poiree som har trent dem begge.

– Det går på hvor sikkert du vil det. Da jeg gikk fra 100 til 99, sluttet jeg, sier Sondre Eide.

– Det er et ensomt liv å være toppidrettsutøver. Det er så lite som skiller mellom å lykkes og å ikke gjøre det, sier Skjelbreid.

Forberede
I denne prestasjonskulturen er veien kort fra idrett til næringslivet.

– Du kan bruke det samme i næringslivet som i idrett. Du vet at det kan komme ting som er ubehagelige. Det kan du forberede deg på, sier Sondre Eide.

– Og når du må jobbe, så må du jobbe, sier Skjelbreid, som vender tilbake til sin kjepphest om fokus.

– I Vancouver-OL hadde Rafaël vært i en ulykke, og jeg traff Ole Einar Bjørndalen inne på arenaen. Da sa jeg at jeg ikke trodde han ville vinne. Han virket overtent. Jeg har vokst opp med ham, og så at han ikke var i den boblen der han er når han er uovervinnelig. Han skjøt tre bom. Det gjør han aldri ellers.

– En gang, i stiv kuling, brukte jeg ett minutt og 26 sekunder på fem blinker. Vanligvis brukte jeg 26 sekunder. Men jeg merket det ikke en gang, jeg var så fokusert. Etter løpet tenkte jeg at det var et bra løp.