Én laksefilet kan gi dagens behov for D-vitamin

Nyheter
530

Det er Dagbladet som torsdag skriver om hvorvidt vi trenger mer d-vitamin eller ei. Nei, sier noen, ja sier andre.

– Spørsmålet er om vi har gode nk bevis for at vi trenger mer vitamin D, og at det er en årsakssammenheng mellom lavt nivå av vitamin D og sykdom. Selv om to fenomen opptrer samtidig, behøver ikke det ene være årsak til det andre, mener professor Rolf Jorde ved Universitetet i Tromsø.

Mens professor og kreftforsker Johan Moan mener vi trenger mer D-vitamin, og at helsemyndighetenes anbefaling om minst ti mikrogram er alt for lave.

– Vi har masse litteratur som viser at vitamin D er et suverent vitamin. Særlig godt dokumentert er det at det beskytter mot kreft, hjerte-kar-sykdommer og immunrelaterte sykdom. Derfor mener jeg at Helsedirektoratet burde doblet mengdene i sine anbefalinger til 20 mikrogram, sier Moan til avisa.

I Dagbladets tips til d-vitamin-kilder, nevnes blant annet melk, smør, makrell eller egg, i fire forskjellige eksempler. Men det eneste eksemplet med bare én matvare som gir 10 mikrogram alene, er med laks; 130 gram utgjør 10,4 mikrogram vitamin D.