– En ekstrem situasjon der de ansatte gjorde det de kunne

Nyheter
715

I slutten av august/begynnelsen av september fikk tre oppdrettslokaliteter nord for Frøya et ekstraordinært lusepåslag, der et stort antall laks ble angrepet. I mange tilfeller ble laksen spist levende av lakselusa. I løpet av to uker ble cirka 3,9 millioner laks hasteslaktet.

– Siituasjonen som  oppstod i området nord for Frøya, og på lokaliteten Fjølværet, var svært krevende og ekstraordinært. Det er sterkt beklagelig at fisk på vår lokalitet har blitt utsatt for lidelse og død, sier daglig leder Asle Rønning i Måsøval fiskoppdrett til Hitra-Frøya.

Med dette som utgangspunkt har Måsøval fiskoppdrett likevel er rekke innsigelser til Mattilsynets vurderinger og uttalelser i forbindelse med det som skjedde. Tildligere i denne uka leverte Lerøy sine merknader til det som skjedde på deres to lokaliteter, og i dag har Måsøval fiskoppdrett levert sine.

Her viser de til at det denne sommeren var en svært utfordrende lusesituasjon. ILA-utbrudd i området gjorde at situasjonen ble særlig krevende.

– I selskapets 43-årige har vi aldri opplevd noe tilsvarende, sier styreleder Lars Måsøval.

– Har ikke jukset med lusetall
Men i sitt tilsvar vil de gå til rette med de vurderingene og beskrivelsene Mattilsynet har gitt om oppdrettsselskapets håntering. Blant annet opplever Måsøval at Mattilsynet insinuerer at de har underrapportert lusetallene.

– Det må vi på det sterkeste tilbakevise. Vi har betydelig kompetanse på lusetelling, og har drevet aktiv opplæring av våre ansatte, og vi har gode rutiner. Mattilsynet kommer her med en påstand som det ikke er grunnlag for, sier Lars Måsøval.

Videre går de i sitt tilsvar inn på flere forhold hvor de mener Mattilsynet bygger på uriktig grunnlag. De mener at håndteringen av syk og skadet fisk ble gjort i samsvar med krav som stilles i lov og forskrifter. Men at det i perioden etter at det 1. september ble besluttet å slakte ut hele lokaliteten, oppstod en så ekstrem situasjon med høye dødelighetstall at det ikke lenger var mulig å løpende håndtere fisken så godt som ønskelig.

Selskapet vedgår også at de etter utslaktingen ikke maktet å håndtere dødfisken så fort som ønskelig. Men de viser til at det i perioden var en ekstraordinær situasjon i hele regionen, og at det ikke var mulig å hente inn ytterligere ensillasjekapasitet.

Måsøval fiskoppdrett legger også fram dokumentasjon som skal tilbakevise manglende beredskap og internkontroll.

– Regionkontoret har gjort seg inhabile
Selskapet har i sitt tilsvar ikke tatt stilling til Mattilsynets varsel om at de ved neste utsatt på lokalitetene må redusere biomassen med 60 prosent. Men i merknaden skriver de at de forventer at Mattilsynet Region midt vil bli kjent inhabile til å behandle og gjøre endelig vedtak. De henviser til uttalelser fra blant andre regiondirektør Røthe Knudsen og avdelingsleder Eiken i media, der de har forhåndskonkludert vedtak.

Daglig leder Asle Rønning og styreleder Lars Måsøval forteller til Hitra-Frøya at det har vært en vanskelig tid for selskapet, og at noen av uttalelsene fra Mattilsynet har bidratt til å putte salt i såret til de ansatte som har stått oppe i situasjonen.

– De ansatte har gjort en utrolig jobb
– Vi har 60 ansatte som hver dag gjør en flott jobb blant annet med å følge regelverk og sikre så god dyrevelferd som mulig. Vi er i media blitt fremstilt på en måte vi slett ikke kjenner oss igjen i. Vi har drevet med oppdrett i 43 år uten lignende hendelser. Det er tungt på vegne ansatte og eiere å bli fremstilt slik vi er blitt. Internt vet vi at dette ikke er slik vi driver oppdrett i Måsøval og på en måte gjør det oss sterkere som et team. Dea ansatte har stått på og gjort en utrolig jobb. Jeg er sikker på at vi lærer av dette og kommer enda bedre rustet ut i enden. Vi er veldig takknemlig for den innsatsen og det samholdet vi har erfart i Måsøval gjennom denne utfordrende tiden, sier Lars Måsøval.

– Uheldig med saksbehandling i pressen
– Mattilsynet er et forvaltningsorgan som gjør en viktig og nødvendig jobb for næringa. Vi synes imidlertid at Mattilsynets uttalelse til pressen i tidsrommet før vi har fått mulighet til å gjennomgå saken og å ta til motmæle er uheldig. Når vi har fått et varsel fra Mattilsynet må vi forholde oss til at vi skal svare til Mattilsynet. Da kan, og vil vi ikke, være med på en saksbehandling i pressen. Vi må forholde oss til saken og til Mattilsynet på vanlig måte og vi må gi våre svar og våre synspunkter til Mattilsynet på en ordentlig måte, etter at vi har fått gjennomgått saken og de synspunkter Mattilsynet kommer med. Særlig gjelder dette i en så alvorlig sak og i en sak der vi også vet at vi er blitt politianmeldt, sier Asle Rønning.

– Men hvordan kunne det skje det som skjedde?

– Fjølværet hadde god kontroll på lus til og med uke 34. Hasteslaktingen ble vedtatt i uke 35 og vi sendte siste fisk til slakting i uke 37. Det er klart at dette er en av verdens største produksjonssoner for laks. Smittepresset i høst var svært høyt. Dette kombinert med kun ikke-medikamentelle hjelpemidler som eneste virkemiddel mot lus gjorde situasjonen vanskelig, svarer Asle Rønning.