– Nå finnes det mekaniske lusemidler som er utviklet som gjør at vi kan sette disse i bruk, sier Oceas konsernsjef Jan Fossberg til iLaks.
Det mekaniske lusmiddelet han viser til er Oceas Thermolicer. Bremnes Seashore er førstemann ut til å prøve maskinen, som bruker noe så enkelt som lunkent vann til å drepe lakselus.
Gode tester
– Vi er i et forskningsprosjekt med Veterinærinstituttet og noen andre aktører for å dokumentere effekten og om dette påvirker fiskevelferd. Det er en prosess som pågår. Men effekten av de testene vi har gjort nå i september er veldig bra, og det er i tråd med det vi har erfart i Chile.
– Når vi ser at vi får en effekt på holus på pluss 90 prosent og bevegelige lus rundt 80 prosent, så er det klart at da er det effektivt i forhold til andre metoder som er i bruk idag, sier Fossberg.
– Dette er foreløpige tall, men de stemmer godt overens med de erfaringene vi har gjort i Chile, påpeker han.
Foreløpig har Ocea svært begrenset kapasitet på sin Thermolicer.
Skal øke produksjonen
– Nå har vi to maskiner. En som er i drift, og en i drift om et par uker. Vi har på plass har alle godkjenninger fra Forsøksdyrnemnda og Mattilsynet. Så må dette få endelige godkjenninger for å rulles ut i stor skala. Men det føler vi oss ganske trygge på, basert på de erfaringene og resultatene vi nå ser.
Fossberg legger ikke skjul på sin optimisme.
– Dette er veldig bra for bransjen, sånn som jeg ser det. En av de store utfordringene for bransjen er lus. Får vi på plass en lusemaskin, så kan vi kontrollere det.
Neste punkt på agendaen er å oppskalere dette.
Fokus på fisken
– Det er en del av vår utvikling; å se på hvordan dette kan skaleres opp. Hvor hardt skal du pumpe, hvor hardt kan du presse fisken også videre. Det er viktig å ivareta fiskehelse. Det må hensyntas i den videre utvikling når vi skal skalere videre opp, sier Fossberg på en skurrende mobillinje fra en bil.
– Jeg er på kundebesøk «et sted i Europa», sier han og humrer.