Emilsen Fisk og Biofeed inngår samarbeid: – 30 års erfaring og kunnskap fra humanpreparater skal nå testes på fisk i sjø

Nyheter
1263

Emilsen Fisk og Biofeed skal drive FoU-arbeid sammen gjennom selskapet Salmoforsk.

Tore Bratland

– Grunnlaget for selskapet er innsending av søknad om FoU-konsesjon (laks) til Fiskeridirektoratet. Emilsen Fisk skal stå får drift av konsesjonen og Biofeed står ansvarlig for FoU-arbeidet. Når vi får avklart søknaden er jeg usikker på, men i løpet av 2020 vil jeg anta, skriver Salmoforsk sin styreleder Tore Bratland i en e-post til iLaks.

Bratland forteller at FoU-arbeidet i Salmoforsk primært vil innebære ulike tilsetninger i fôr til ørret og laks. Tilsetningene vil være et utvalg av plante-ekstrakter, alger og mineraler.

– Det overordnede målet er å forbedre fiskens helse gjennom styrking av fiskens immunforsvar, skriver Bratland.

– Ønsker bredde i forskningen
Det var Biofeed som tok initiativet til samarbeidet med Rørvik-oppdretteren. Partene har også tidligere samarbeidet i produksjon av ørret.

– Vi tok kontakt med Emilsen Fisk fordi denne bedriften er motivert for å bruke ressurser på forskning, og har gitt uttrykk for at oppdretterne må ta større ansvar og del i forskningen, enn å la «andre gjøre jobben». Bedriften har sterk tilknytning til fagmiljøer, har høy kompetanse og medarbeidere som er nysgjerrige og interesserte i hva Biofeed driver med, skriver administrerende direktør i Biofeed, Kjell Gunnar Lund i, en e-post til iLaks.

Norwegian Fish Oil, som i flere år har levert fiskeoljebaserte spesialprodukter til mennesker, startet i 2014 «løpet» med utviklingen og forsøkene med tilsetningsstoffer til oppdrettsfisk, ifølge Lund.

Kjell Lund. FOTO: Biofeed

– Basert på resultater og interesse fra markedet, så Biofeed dagens lys i januar 2016. Våre forskningsprosjekter er videreført og vi har drevet dette arbeidet parallelt med utviklingen av nye tilsetningstoffer. FoU-arbeidet er særdeles viktig og norsk oppdrettsbransje etterspør dokumentasjon, skriver Lund.

Lund forteller at Biofeed også samarbeider med fôrbransjen på en rekke andre prosjekter.

– På generelt grunnlag, gir ikke samarbeidet med fôrprodusenter den samme frihet og mulighet til å dele forskningsresultatene med de som har størst behov, nemlig oppdretterne. Vi ønsker å bredde forskningen og derfor har vi etablert et nært samarbeide med en aktiv profesjonell oppdretter som har sin virksomhet i en region som vi ikke tidligere har vært representert i med forskningsprosjekter, skriver Lund.

Erfaring fra humanpreparater testes i sjø
Lund forteller at at FoU-delen i prosjektet med Emilsen Fisk har en rekke del- og hovedmål. Selskapene skal blant annet se på ulike virkningsmekanismer, hvor fôr med tilsetninger altså er prosjektets hovedsatsningsområde.

– 30 års erfaring og kunnskap fra humanpreparater skal nå testes på fisk i sjø. Mineraler og synergier i kombinasjoner med andre komponenter skal undersøkes. Signifikante forskjeller i slike studier er enkle å verifisere, desto større er prosessene med å verifisere mekanismene, noe disse prosjektene skal søke å finne svar på, forklarer Lund.

Lund mener FoU-arbeidet er veldig viktig, hvis Biofeed kan bidra til at oppdrettsnæringen utvikler seg i riktig retning, hvor det fokuseres mindre på sykdom.

– Vi har brukt mye tid på å se problemet litt fra «andre enden», ved at vi har besøkt lakseslakterier og foredlingsbedrifter for  få et inntrykk av hva er resultatet eller snarere konsekvensene av situasjonen, ved å stadfeste, deretter analysere, skriver Lund og fortsetter:

– Dessverre er det slik at det foregår mye nødslakt og svært mye fisk som havner på slakteriene «ufrivillig». Mange eksportører får ikke solgt fisk til markedene på grunn av syk fisk. Dessverre blir ikke syk fisk frisk fordi den er slaktet, men den blir jo til din og min mat, understreker Lund.

Han mener verktøykassen til dagens oppdrettere er mangelfull.

– Resultatene fra slakteriene viser virkeligheten. Oppdretterne har altfor store tap, røff behandling og bruk av luseskjørt også videre er ikke eneste veien å gå, men må brukes kortsiktig som tiltak parallelt med fokus på andre forbedrende tiltak, mener Lund.

Ifølge Lund har Biofeed et dokumentert verktøy som kan bedre situasjonen, særskilt i pressområder med høy egensmitte.

– Oppdrettere har lyktes med tilnærmet null behandling ved bruk av fôr med våre tilsetningsstoffer. I kombinasjon med rensefisk er resultatene enda bedre, men ikke optimalt.

– Oppdrettere er hele tiden på etterskudd
Lund mener bransjen driver med det han kaller «symptombehandling».

– Antall lus, bestemmer tiltakene, og når fisk spyles og «bankes», øker mottakeligheten for smitte og øker antall bærere for egensmitte og økt problematikk med kontaminering. Tiltakene som gjennomføres gjør at mange oppdrettere hele tiden er på etterskudd. Symptomer og sykdommer aler tiltak og behandlinger. Er man flink til å tenke og integrere forebygging som en viktig del av driftsmodellen?, spør Lund.

Han mener næringen bør se på hvordan det forebygges sykdom hos mennesker.

– I overført betydning ville behandlingen av tilsvarende utfordringer hos mennesker, ført til kaos og ukontrollerte situasjoner og stor spredning av livstruende sykdommer. Helsevesenet er tuktet på læren om forebygging, og i helhetstenkingen er forebygging den viktigste faktoren for å unngå sykdom basert på kunnskap, læring og utvikling. Hvis vi får med flere oppdrettere på grunnleggende forståelse av hvor utfordringene oppstår og hvorfor, kan vi bidra til hvordan løse disse i felleskap, derfor må vi forske både i små og storskala. Ved bruk av kunnskap, erfaring og forskning, er målet å komme nærmere løsningene sammen med partnere som lever i og med utfordringene, avslutter Lund.