Ny driftsleder på plass.
Tysfjorden i Nordland, kjent for å huse verdens nordligste hummerbestand og tallrike stimer med spekkhuggere. Her i den dype fjorden, driver Ellingsen Seafood noen av sine konsesjoner. Nede ved kaia på Drag, en avstikker fra E6 sør for Narvik, står en arbeidshest av en servicebåt og venter. Om bord står Kim Perry Mikkelsen (39), klar til en rundtur i fjorden.
Etter en halvtimes gange, legger båten til ved lokaliteten Tjajneloukta, rett utenfor Musken. Den veiløse lulesamiske bygda har bare 25 innbyggere. En drøy håndfull av dem jobber i oppdrettsnæringa, for Ellingsen eller Nordlaks.
Her ved Musken er det skrovaværingen, Ola Nøtnes (42) som er driftsleder. Han startet som vikar i Ellingsen Seafood i år 2000. Før det hadde han jobbet for familiebedriften, Jul Nøtnes i Skrova. Fra flåta ved Tjajneloukta, fjernfôres også fisken ved Josommarsett og Bjørkvik.
Trøbbel med nett
Kim Perrys bror, Håkon Daniel Mikkelsen, skulle også vært her på flåta i dag, men internettforbindelsen har falt ned. Derfor måtte han dra til Josommarsett, for å sørge for at fisken får mat.
– Vi har jo trådløst bredbånd, som antennestyrt. Det er ikke så stabilt som fiber, og deler kan gå i stykker. Nå venter vi på en ny del, som vi håper blir levert Coop på Drag i løpet av dagen. Så får vi nok nett igjen, om ikke så lenge, smiler Ola Nøtnes.
Om det trådløse nettet er ustabilt, så er været mer håndterlig her, enn på andre siden av Vestfjorden.
– Været her er jo adskillig bedre, enn for anleggene i Lofoten. Jeg var litt lei det dårlige været der ute, så det var litt godt å komme inn hit ved Musken, smiler Nøtnes. I dag står det om lag 2.000 tonn fisk i Musken.
Felles brakklegging
I år har de vært helt forskånet for lus i Tysfjorden. En av årsakene er felles brakkleggingsperiode med Nordlaks, som driver de andre lokalitetene i fjorden. Innen 15. april skal all fisk være tatt ut, med en brakkleggingsperiode på et par-tre måneder.
– Det er veldig djupt her i fjorden. Her under er det rundt 70 meter, men med brå bakke utover, så det er god vannutskifting her, forklarer Nøtnes.
– Siden i fjor høst har vi kun funnet seks lus, til sammen på de to lokalitetene. Vi finner rett og slett ikke lus, og det er en drømmesituasjon, sier Ola Nøtnes begeistret. Samtidig har det vært en veldig våt sommer her ute, med mye snø og avrenning fra fjellene. Det gir en sjiktet med ferskvann, på en fire-fem meters dyp. Det tror Nøtnes er positivt med tanke på lusa.
Ny driftsleder i drift
Fra Tjajneloukta går turen til selskapets andre fôrflåte, ved lokaliteten Salaluokta. Her startet ny driftsleder få dager tidligere, Robert Helmersen (47).
Etter vel 25 år i Cermaq i Steigen, dukket muligheten opp hos Ellingsen.
– Det å kunne jobbe både i Svolvær, og her i Tysfjord passet meg veldig godt. Det er nærmere hjemstedet , sier Helmersen. Med seg i sekken har han mange år som driftsleder, og det siste året før han kom hit, jobbet han som lokalitets-koordinator.
– Selv om jeg her helt ny, føler jeg at jeg trives godt allerede. Det viktigste er å trives og ha det bra sammen på flåta, sier Helmersen.
Driftsleder Robert Helmersen, startet sin karriere i næringa som hjelpearbeider på et lakseslakteri i Lofoten i 1994. Han drar på seg den nye arbeidskjeledressen, som ikke har rukket å få en eneste skitten flekk ennå, og med prislappen hengende i kragen.
Fjerdegenerasjon på plass
På fôrflåta er det i tillegg til driftslederen, én ferievikar, én som akkurat har fått fagbrev, samt en representant fra fjerde generasjon Ellingsen. Knut Ellingsen Aarstein (22), har akkurat avsluttet studie i havbruksdrift- og ledelse, ved Nord Universitet.
– Jeg ser gjerne for meg å reise litt utenlands, for å hente erfaring. Nå akkurat fått tilbud om en ettårskontrakt her, så det spørs om utlandet kommer litt senere, sier Ellingsen Aarstein.
Fauskeværingen Kristoffer Ellingsen (20), har gått to år på akvakultur på den videregående skolen i Meløy, og nå har et rykende ferskt fagbrev i nevene, og jobbkontrakten er allerede lomma.
Sommervikaren Per Sverre Singstad (25), kommer fra Sunndalsøra, og studerer for å bli lærer. Med det følger det naturlige spørsmålet, om han virkelig har tenkt å bli lærer?
– Har jobbet her et par somre nå, så jeg skal ikke lyve å si jeg er sikker på, at det er lærer jeg blir. Jeg trives jo veldig godt med å arbeide her, sier Singstad. Han er for øvrig er sønn av den forrige driftslederen her. Faren har nå reist til Kyrksæterøra for å jobbe med stamfisk.
– Håper de tar til fornuft
Ute ved fôringsslangene forteller driftslederen de vurderer ulike måter å ta fisken ut på de kommende ukene.
– I tre av merdene er fisken nå drøye fem kilo. I de seks andre er den fra tre kilo og opp. Vi tok nylig ut 70 tonn i hver merd med den største fisken, for å holde MTB. Så blir det en vurdering snarlig, om vi neste gang tar ut ei hel merd, eller tar toppene av alle tre, forklarer Helmersen.
Familien Ellingsen har startet en diskusjon om børsnotering, salg av virksomheten eller å flytte til utlandet, som en konsekvens av økt skattetrykk. Det er en debatt også fjerde generasjon gjerne tar del i.
– Jeg håper at de som mener vi må ha høyere skatter på formue og konsesjoner kommer til fornuften. At de ser betydningen familieeide bedrifter har for kystsamfunnene, sier Knut Ellingsen Aarstein.