De som ikke har fått med seg at Marine Harvest har byttet medlemskap fra en NHO-organisasjon til en annen har definitivt fått det med seg denne helgen. Etter at de fleste i fiskeri- og oppdrettsnæringen, inkludert fiskeriministeren, hadde gjort unna det meste av debatten rundt finansieringen av Norges Sjømatråd tok VG tak i saken.
Storoppdretter Marine Harvest meldte overgang fra Sjømat Norge (tidligere FHL) til Norsk Industri i mars. Med det fikk sistnevnte, den desidert største grupperingen i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, sitt første medlem innen eksport av sjømat. Og Norsk Industri har visst et tydelig markeringsbehov.
Høy pris
Marine Harvest har gjentatte ganger tidligere, blant annet på iLaks, gitt uttrykk for ønske om en reduksjon av eksportavgiften som finansierer Norges Sjømatråd. Marine Harvest betaler årlig omlag 70 millioner kroner av det totale gildet på rundt regnet en halv milliard kroner. Det multinasjonale selskapet vil disponere mer av markedsmidlene selv, og har gitt tydelig uttrykk for det. Denne kritikken ble gjentatt av landets største avis før helgen.
Les også: – Det er alt for mye wining and dining
For Marine Harvests ellers så presise kommunikasjonsavdeling gikk det ikke helt etter planen da E24/VG, på noe tynt grunnlag, også dro inn kongefamilien i kritikken.
Ekstra runde
Men Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier Hansen nøyde seg ikke med å istemme kritikken Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog kom med. Han fyrer med grovt kaliber på fiskeriministeren som han mener bruker «stalinistiske virkemidler». Hvorvidt Marine Harvest er tjent med å legge seg ut med regjeringen i en sak som ikke en gang er oppe til vurdering, er i beste fall uklart.
Lier Hansen går en ekstra runde for å debattere saken, og strør samtidig usikkerhet ved fiskeriminister Elisabeth Aspakers motiver. Aspaker skal etter planen ta over som fylkesmann i Troms etter valgperiodens utløp, og Lier Hansen mener lokale aktører i Troms sitt syn på saken er vektlagt.
Å barbere seg
Ja, Lier Hansen blåser seg såpass opp at han uttaler at Norges Sjømatråd ikke lengre har noen funksjon. Han tar med det en omkamp om en sak som slett ikke er på agendaen – om en skal ha eller ikke ha Norges Sjømatråd.
Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet. Debatten som ble startet i fjor høst av Marine Harvests konserndirektør Ola Brattvoll, som selv har lang fartstid i Norges Sjømatråd, var ikke et krav om nedleggelse av, men en reduksjon av Sjømatrådets aktiviteter og finansiering.
Les også: Vil at Sjømatrådet tilpasser seg dagens bransje
Brattvoll fremhevet den gang at Sjømatrådet fortsatt har en viktig rolle å spille blant annet på beredskap.
Hjemmekamp
Stormen rundt Sjømatrådet er takknemlig for Norsk Industris NHO-konkurrent Sjømat Norge. Dette er en kamp på deres hjemmebane, og administrerende direktør Geir Ove Ystmark benytter da også anledningen til å stille spørsmålstegn ved Norsk Industris og Lier Hansens fiskekompetanse.
Sjømat Norge (tidligere FHL) har over tid opplevd meningsbrytning og slitasje, blant annet knyttet til Marine Harvests tunge kjøttvekt i viktige og betente beslutninger. Dette bidro Marine Harvest selv til å få en slutt ved, da selskapet trakk seg ut like før vårens årsmøte i Bodø. Etter at Marine Harvest forlot Sjømat Norge, var det nok andre enn bare organisasjonens egne styremedlemmer og administrasjon som fryktet at flere industriaktører ville følge etter dem. Så langt har ingen gjort det. Etter denne helgens trefninger i VG-spaltene er det heller ikke grunn til å regne med de store bevegelser i medlemsmassene – fra Sjømat Norge til Norsk Industri.