– Ekstrem militarisme og nasjonalisme kommer til å føre Russland i avgrunnen

Nyheter
0

Hans Wilhelm Steinfeld er skråsikker i sin analyse av Ukraina-krigen.

Den mangeårige NRK-korrespondenten var opprinnelig utfordret på hvordan norsk sjømatnæring skal forholde seg til en fiendtlig nabo. Men han nevnte ikke sjømat, eller oppdrettslaks for den saks skyld, med ett ord i en grundig analyse av krigshisseren Russland under dagens Aqkva-konferanse.

– Det som skjer nå er det mest dramatiske i Europas historie siden Adolf Hitler skjøt seg i Førerbunkeren i Berlin 30. april 1945, innledet han, før han siterte Arnulf Øverland:

«Verg deg, men du har frie hender! Frels dine barn! Europa brenner! Verg deg mens du har tid».

Røverstat
– Jens Stoltenberg har glemt hvem som vant andre verdenskrig, sa Dmitrij Medvedev 4. august 2022. Russerne har glemt hvem som ga dem våpnene da det virkelig gjaldt, svarer jeg.

– Russland er en røverstat, en røverstat, og det er ikke mine ord (det er Mikhail Gorbatsjovs), fortsatte Steinfeld.

– Hadde ikke USA gitt russerne våpen i 1942, hadde russerne tapt slaget ved Stalingrad, de hadde tapt panserslaget ved Kursk, sa han og fremviste en oversikt over våpen, ammunisjon og transportmidler som ble servert den røde armé.

– Dette er Iran, gitt gjennom Iran. Iran var viktigere enn konvoiene i nord. Konvoiene i nord var ikke virksomme i den lyse årstiden. De ble for sårbare, forklarte han.

– Amerikanerne leverte 20.000 Studebaker-lastebiler. Hvorfor var de viktige? Jo, de var platform for Stalin-orglene, Katyusha-raketter. Uten dem ville russerne stått med naken bak. Russerne produserte selv kun 600 lastebiler i løpet av andre verdenskrig, sa han, og la til at gjennomsnittlig levetid for et regiment ved Stalingrad vinteren 1942-43 var 24 timer.

Oppdatert: Ifølge Wikipedia produserte Sovjetunionen 265.600 lastebiler i løpet av krigens gang, frem til 1945.

– Hvert 20. sekund kjørte en amerikansk lastebil fra Teheran til Russland. Så dere skjønner at uten dette hadde Russland tapt andre verdenskrig. Og Hitler hadde vunnet. Det var ikke en kjeft i Bergen som i 1943 tvilte på at dette slaget var krigens vendepunkt.

Intelligent
– Norge var det eneste land russerne trakk seg ut av, hvor de hadde vesentlige styrker, og trakk seg ut frivillig, påpekte han.

– Det er ikke spesielt intelligent fra den intellektuelle dvergen og fascisten Vladimir Putin å fornekte andre verdenskrig. Den store forskjellen mellom andre verdenskrig og krigen i Ukraina: Spør du ukrainerne, sier de at nå spiller Putin Hitlers rolle. Det er en krig som kommer til å isolere russerne mer enn på 400 år.

Han viste så til de groteske krigsforbrytelsene russerne står bak i Ukraina:

– Mine damer og herrer, folk ble hengt for den slags etter Nürnberg-prosessen i 1945, sa han og kikket ut over den lydhøre storsalen på Quality Hotel Edward Grieg på Sandsli.

Steinfeld påpekte at Putins våpenrasling med atomvåpen kan straffe seg.

– Vi har sett tre eksempler der våpenrasling ga regimeskifte og militær opposisjon i Kreml:

– Cuba-krisen i 1962. Grovsmeden fra Donetsk, Nikita Khrusjtsjov. Tvekampen tapte russerne. Verden sto ved atomkrigens avgrunn. Det var det jo. Det endte med statskupp. Han skremte vannet av dem. Og mannen som stoppet ham var Berlins seierherre, feltmarskalk Gregorij Zhukov.

– Russerne skjøt ned et sør-koreansk jumbojet. Det var ren inkompetanse. Så, i september 1983, fikk de varsel om at fem Minuteman ballistiske missiler var fyrt av fra USA. De treffer Moskva om 30 minutter. Det var feil i varslingssystemene. Kritikken mot den senile Bresnjev i 1980 var at USSR ensidig satte verdensfreden i fare.

– Innmarsjen i Afghanistan i 1979. Det ble en hengemyr. De hadde gått inn og ut av Afghanistan i 150 år. I februar 1989 trakk Gorbatsjov Sovjet ut av Afghanistan. I månedene etter brøt statsinstitusjonene sammen. Det var en årsak til at USSR imploderte.

– En klok mann lærer av andres feil, bare en tosk lærer av egne. Han er en meget liten mann, 1,60. Han er en meter høy med nisseluen på, og den har Putin trukket godt ned over øynene.

Spisskammer
– Ukraina var og er Europas spisskammer. Jeg vet det, jeg er jo jordbrukshistoriker. Stikker du en kjepp i grunnen, så blomstrer den. Kornfrakter fra Mariupol finansierte bergensflåten fra seil til damp, fortsatte han.

– Holodomor, sultedøden i Ukraina, er kanskje den verste forbrytelsen russerne gjorde mot egen befolkning. Kollektiviseringen krevde fem millioner menneskeliv. Stalin økte det hele med å øke korneksporten i 1934. Dette er det problematisk og omstridt å ta opp i Kreml den dag i dag.

– Putins krigskonsept var å ta hele svartehavskysten. Det klarte han ikke. Han ble stoppet av amerikansk HIMARS-rakettartilleri. Nå kommer Partiot-systemer også. Tilstanden innad i den russiske hæren er begredelig. Han trenger en ytre fiende, Putin, så dårlig er styringsresultatet hjemme. Jeg mener bestemt at Putin ikke kan vinne denne krigen, sa han skråsikkert.

– Hvis vi ser på styrkeforholdene overfor Vesten: I Russland bor det 141 millioner mennesker. I USA, Canada og Vest-Europa bor det over 900 millioner. Russland utgjør en fjortendedel av Vesten. De ligger på linje med det italienske BNP. USAs forsvarsbudsjett alene er større enn de neste ni landene til sammen. USA har alene 25 ganger høyere forsvarsbudsjett enn russernes. Uten atomvåpnene hadde Putin fått grisebank våren 2022.

– Jeg er hellig overbevist om at utenrikspolitikken i Russland er bare en funksjon av innenrikspolitikken. Så har jeg bodd der borte i 25 år. Det er ingen innovasjon i russisk økonomi. Produktiviteten i russisk økonomi, sier Putin, ligger 3-4 ganger under Tyskland. Det ligger 30 ganger under. Det ligger under ræven til en frosk!

Avslutningsmessig siterte han den ledende økonom og eks-politiker Ruslan Kaspulatov:

– Ekstrem militarisme og nasjonalisme kommer til å føre Russland i avgrunnen, sa han før han avsluttet med: – Mine damer og herrer, avgrunnen heter Ukraina.