– Ekstra skattesmell på 15 milliarder?

Nyheter
0

Revisorene i PwC har finlest regjeringens lovforslag og oppdaget en detalj som kan gi store skattemessige konsekvenser i overgangen til et nytt skatteregime. PwC frykter rettssaker dersom det ikke kommer overgangsregler.

Skatteadvokat Kjetil Raknerud hos PwC etterlyser overgangsregler for regjeringens lovforslag. Bakgrunnen er at fisken som skal slaktes i 2023, er biomasse som er bygget opp årene før.

iLaks snakker med Raknerud på telefon fra Trondheim, der han avholder et seminar, nettopp om grunnrenteskatten.

Kjetil Raknerud, Foto: PwC

– Et av de få lyspunktene i dagens forslag fra regjeringen er at det skal gis delvis fradrag for investeringer i konsesjoner på auksjon/fastpris i 2018 og 2020, kommenterer Raknerud.

– Når departementet viser tegn til å forstå lovforslagets tilbakevirkende effekt, er det skuffende at denne tanken ikke overføres til de store verdiene i eksisterende biomasse som er bygget opp med privat kapital over 1-2 år. For en stor andel av fisken som slaktes i 2023 vil det i praksis bli brutto grunnrenteskatt, siden kostnadene pådratt før 2023 ikke kommer til fradrag. Det er vanskelig å forstå at dette ikke søkes løst gjennom en overgangsregel.

Staten sparer 15 milliarder?
Raknerud tror dette kan få store konsekvenser dersom det ikke blir laget overgangsordninger:

– Selv om det er engangseffekter, så er det store tall, sier han.

Raknerud får følge av finansprofessor Bård Misund ved Universitetet i Stavanger. Misund har gjort følgende regnestykke i Rakneruds kommentarstreng på LinkedIn:

– Ved årsslutt sto det 882.603 tonn laks & regnbueørret. Vet ikke helt hva verdien er, men la oss anta at den er lik 882.603 tonn x 50 kr/kg, så blir det en verdi på 44,13 milliarder NOK. Med en skattesats på 35 prosent (de har allerede fått 22 prosent fradrag) så sparer staten 15,4 milliarder kroner ved å holde dette utenfor grunnrenteskatten.

iLaks har forsøkt å få en kommentar fra Misund.

Lukten av rettssaker
Rakneruds kollega, PwC-partner og leder for Bergenskontoret, Hallvard Aarø, følger opp og sier at tallene til Misund ikke virker urimelige.

Hallvard Aarø, Foto: PwC

– Hvis dette står seg, kan ikke oppdretterne få skattefradrag for alle utleggene de har hatt pådratt seg på rogn, smolt, fôr, vaksiner og arbeidstimer fra før årsskiftet.

Dersom det ikke kommer overgangsregler, frykter Aarø rettslig etterspill.

– Om de ikke kan fradragsføre påløpte kostnader som de over tid har investert i fisken, brister den normale skattelogikken som tilsier at man får fradrag for kostnader til inntekts ervervelse, sier Aarø. – Med andre ord skattekostnad i Q2 blir formidabel… Lukter vi rettssaker her om dette ikke rettes opp? 15 milliarder kroner å kjempe for er mye penger…

– Jeg håper dette er en feiltakelse, avslutter han.