Eksportvolumene stuper idet slakteriene flyter over av sårskadet laks

Nyheter
0

Lav superior-andel på slaktet gir rikelig av arbeid for norske foredlingsbedrifter.

I forrige uke ble det kun eksportert 18.903 tonn laks, omregnet til rund fisk. Det er årets klart laveste kvantum. Til sammenligning ble det eksportert 23.657 tonn – hele 25 prosent mer – i samme uke i 2023.

Det viser dagsfersk eksportstatistikk fra SSB og Norges sjømatråd.

Sår
En nærliggende årsak til den uvanlig lave eksporten av laks er det ekstraordinært høye innslaget av produksjonsfisk som har preget slaktefisken de siste ukene. Produksjonsfisk er fisk med skader, sår og deformiteter, som ikke er lov å eksportere uten at dette er feilrettet.

Feilretting betyr normalt sett at skinnet er skåret av og kjøttet er filetert. Denne feilrettingen kan i utgangspunktet kun gjøres i Norge. Ett selskap har fått dispensasjon til å gjøre dette i utlandet. Det er Hav Line, rederiet som eier slaktebåten «Norwegian Gannet».

«Norwegian Gannet» ved Hirtshals. Foto: Preben Andersen

Mer filet
Eksporten av filet har da også tatt seg markant opp. I årets åtte første uker er det eksportert 22.474 tonn ferske laksefileter – opp fra 18.540 tonn på samme tid i 2023.

Så langt i år har Norge eksportert 176.538 tonn laks, omregnet til rund vekt. Til sammenligning hadde en på samme tid i fjor eksportert 188.321 tonn.

Lave eksportvolumer er en viktig årsak til de historisk høye lakseprisene vi har sett i årets to første måneder. Mens tilbudet går tilbake, har ikke etterspørselen etter norsk laks avtatt i nevneverdig grad.