Eksplosiv økning i lakseprisen: – Jeg kan ikke huske å ha sett så bratt stigning før

Nyheter
0

Bryter inn på 70-tallet på rekordtid.

Det er den siste hele handleuken i 2021 – og lakseprisen stiger opp mot årets høyeste nivåer.

– De snakker om 70 kroner. Det er der det ligger. 70 kroner på 3-4 og 71 kroner på 4+. Alt vi har kjøpt bekrefter samme pris. Det virker som alle er fornøyde bare de ser 7-tallet. Det er jo fantastisk, det er eventyrlig. Så vi får være fornøyd. Vi er ferdigkjøpt, har kjøpt alt på samme prisen, sier en trader til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det satte seg, den prisen, allerede i går. Nå er det bare å selge videre på den prisen der. Det er ikke alle som tar, så det blir spennende å se.

Voldsomme
Flere eksportører og oppdrettere viser til priser rundt 70 kroner, for fisk på tre til seks kilo.

– Men det er voldsomme volum som skal opp neste uke, advarer en eksportør etter den raske prisoppgangen.

For oppdretterne er det full fest nå.

– Vi hadde en target-pris i går ettermiddag på 68, 70, 72 kroner for tre til seks kilo. Og det fikk vi selv i Polen i morges. Så nå sier kunder 74 kroner på 3-4, 76 kroner på 4-5, jeg hører kunder kan bekefte 79 kroner på 5-6 og storfisk på 80 kroner. Får du det ut av Europa, er det 85 kroner, sier en oppdretter til iLaks.

Bratt stigning
Spranget er voldsomt, for forrige fredag vaket lakseprisen, til oppdretter, rundt 60 kroner.

– Sist fredag var det nervøsitet i food service, i hvilken grad restauranter skulle stenge, så reisen til langt opp på 70-tallet skjedde i løpet av fire-fem dager. Det er svært sjelden en får 13-14 kroner opp på så kort tid. Jeg kan ikke huske å ha sett så bratt stigning før, sier han.

Han er klar på hva som trekker opp prisen.

– Det er retail og fersk som drar dette her. Kveldskonsumet på restaurantene handler ikke om laks, verken i Norge eller i utlandet. Det er moderat slakting i Norge og tildels også i Chile, i den grad vi kan kalle det et globalt marked, sier han og legger til at kulden gir lav utfôring og tilvekst.