Eines med store tanker om enda større tanker: – Vi kan starte å bygge når vi har fem bestillinger

Nyheter
0

Kritisk til landbasert oppdrett.

I samarbeid med Betonmast og Fishfarming Innovation planlegger Mikal Eines, sammen med et knippe investorer fra Smøla, å bygge betongmerder på 20.000 kubikk. Eines kjøpte seg inn i konseptet mai i år. Fishfarming Innovation ble i sin tid dannet av Betonmast, i forbindelse med bygging av den første tanken.

– Det er egentlig en kopi av den vi jobbet med for sju-åtte år siden. Den var 1.000 kubikk, og viste oss at konseptet er vellykket, sier en entusiastisk Mikal Eines.

Selskap er nå i gang med prosjektering og tegninger av tanken, som han håper skal bli en realitet for både settefisk og matfiskproduksjon

– Nytenking er viktig. Det er det vi holder på med hele tiden. På settefisk var vi først med resirk på allerede i 1996. Med god erfaring fra oppdrett av ål, konverterte vi konseptet over til laks og ørret, sier Mikal Eines.

Her står Mikal Eines på Smøla med planene klare for å starte bygging av betongtanker på 20.000 kubikk. (Foto: Steve Hernes)

Nylig ble det kjent at SalMar overtok aksjemajoriteten i Nekton Havbruk. Det betyr mer tid og fokus på Nekton Settefisk, og gamle planer er det børstet betongstøv av.

Les mer: Absolutt ingen blåmandag for gründeren på Smøla

Startet med 270 tonn
Den første prototypen de laget i sin tid var bare på 270 tonn, en 1.000 kubikk tank. De testet ut tanker i både plast og duk, før løsningen ble betong.

På lokaliteten Gullklakken hadde selskapet en forskingslokalitet for 500 tonn. Konsesjonen fikk de ikke videreført. Begrunnelsen var at teknologien allerede var ferdig utviklet.

– Skjønn det den som vil. Vi skjønte det ikke. I ettertid blir det gitt flere utviklingskonsesjoner til store konstruksjoner til samme type formål, som vi drev i småskala. Vi hadde en opptrappingsplan, men når vi mistet konsesjonen måtte vi ta noen valg. Det var valg mellom å ta i bruk egne konsesjoner til å fortsette FOU eller til å drive matfiskproduksjon på ordinær måte. Å benytte ordinære tillatelser til FOU hadde vi ikke rom til, med de volumene vi hadde, sier Roger Osen.

Pilotmerden på 1.000 settets ut på Nekton Havbruk’s Gullklakken, Smøla. (Foto: Nekton)

Kritisk til landbasert
– Som liten bedrift, brukte vi vel 50 millioner på utviklingen ved anlegget. Det ble det stopp i 2016, helt til vi blåste liv i prosjektet igjen, sier Eines.

I fjor vår tok Eines kontakt med Betonmast for å høre om mulighet for å blåse liv igjen i dette gamle anlegget.

– Så da tegnet vi en ny tank på 20.000 kubikk. Det er mye som har endret seg etter 2016. Næringa satser mer på postsmolt produksjon, større produksjon av smolt. Landbasert er kommet, som det satses mye på. Det er en voldsomt fordyrende drift i forhold til å løfte vannet på sjøen, sier Eines.

– Vår påstand er at vi mer enn halverer kostnaden i forhold til landbasert investering, i forhold til storsmolt-produksjon på land, sier Eines.

Det er nok en del skepsis til landbasert oppdrett i lokalene til Nekton på Smøla.

Fra settefiskanlegget til Nekton, føres fisken direkte i rør ut ca 800 meter ut i havet, der den tas i mot av brønnbåt.

– Det vil ha stor betydning, ikke minst for AS Norge. For det vi nå har gjort på landbasert, tror jeg er det minst gjennomtenkte vi har gjort. La oss for AS Norge sin del håpe at det ikke lykkes. For da har vi ferdigeksportert dette ut av Norge. Derfor må dette være et feilgrep, sier Eines.

Han mener det bør være like lett å få konsesjon til lukket produksjon på sjø, som det gis tillatelser på land i dag.

Riktig vekt
– Vi vil brøyte vei med ny teknologi, og i stor skala som vil det ha en god del for seg. Vi får løst settefiskproblematikken. I dag bygges det stor kapasitet på settefisk, ved å tredoble vekten på den.

Skisse fra Fishfarming Innovation på betongtank på 20.000 kubikk

– Hvis vi gjør dette kan vi gå ned på vekta på land. Deretter flytte den ut når den har den riktige vekta. Jeg tenker fisken bør være mellom 60 og 100 gram inn i anlegget, og mellom 600 gram og ett kilo når den forlater betongtanken, sier Mikal Eines.

– Vi reduserer tida den står i åpen lokalitet. Kanskje kommer en under ett år, og får to utsett før brakklegging, sier Osen.

– Vi kan skyte fra hofta og si at det vil koste rundt 75 millioner kroner for en tank. Det kan jeg nok anta, sånn rett over bordet her vi sitter med iLaks. Vi er ikke ferdig med tallknusingen ennå, sier Eines.

Dagens anlegg til Nekton Settefisk på Smøla.

Vil bygge fabrikk
Nekton Settefisk er nok kjøper av en tank eller to. På kundelista til Fishfarming Innovation står flere selskaper. Det må nok flere kjøpere av tanken til før en produksjon kan starte.

Derfor følger iLaks opp, og lurer på de også kan skyte litt fra hofta, når det gjelder hvor mange tanker de må i bestilling før produksjonen kan starte.

– Vi regner med at vi må minimum ha fem tanker i bestilling, for å forsvare grunninvesteringene, sier Roger Osen.

I en tank på 20.000 kubikk vil det være behov for 4.500 tonn med betong. Det er ikke tatt noen beslutning om eventuelt hvor en fabrikk skal være.

Lokalt eierskap
I Fishfarming Innovation er Betonmast fortsatt største eier med sine 55 prosent. Nekton Sealed eier 33,3 prosent. I det konsortiumet kjøpte Eines nylig seg inn med en 17 prosent andel. De øvrige eierne er Valen Eiendomsutvikling med 8,3 prosent og Per Helge Pedersen med 3,3 prosent.

– Vi tror vi har et bra konsept nå, som vi har jobbet med i 12-13 år nå. Designet er på plass. Kommer bestillingene kan det være noe oppe å gå til neste år. Det må starte med byggingen av en fabrikk.

– Hadde vi fått bestemme, hadde vi nok lagt en slik fabrikk på Smøla, sier Eines.

– Det kan være noen logistikkutfordring i forhold til transport inn, men mye kommer jo med båt, sier Roger Osen, som absolutt ikke vil avskrive Smøla som egnet sted for fabrikken.