Eide Graff ydmyket Vardøen i radiodebatt om mattrygghet

Nyheter
2212

Restaurant-baron Jan Vardøen har uttalt til VG at han nekter å spise oppdrettslaks, og ble i den anledning invitert til debatt om mattrygghet i NRKs Dagsnytt 18 onsdag.

– Vi vet at fisken blir fôret med medisin og antibiotika, at de får i seg, gjennom fiskeolje og fôr, tungmetaller og dioksiner, avlusningsmidler og så videre, innledet Vardøen.

Trygg mat
Han fikk svar på tiltale fra matforsker Ingvild Eide Graff ved NIFES.

– Jeg kan bare slå fast med en gang at oppdrettslaks er trygg mat. NIFES dokumenter at det ikke er ulovlige stoffer i oppdrettslaks, sier Eide Graff, og legger til at hun serverer oppdrettslaks sine fire gutter.

Hør hele debatten HER

Ikke konspirasjonskonge
Vardøen påpekte at det finnes to typer forskning: Den som er betalt av industrien selv, næringsbasert forskning, og selvstendig forskning. Han velger å forholde seg til det sistnevnte.

Eide Graff kunne opplyse at 50 prosent av NIFES’ finansiering kommer fra Nærings- og fiskeridepartementet, og 50 prosent fra EU, Forskningsrådet også videre.
– Alt vi gjør gjør vi åpent, sa hun.

– Jeg er ikke konspirasjonskonge, men…. vi vet at det er lusemidler, DDT, endosulfan i laksen. Det som redder industrien er at vi ikke ser under havspeilet. Fisken svømmer rundt i sin egen avføring, sa Vardøen. – Tanken rundt at denne fisken er sunn er jeg veldig skeptisk til, la han til.

Aldri oppdaget 
– NIFES mottar i overkant 12.000 fisk hvert år. Vi har aldri oppdaget ulovlige stoff, vi har ikke oppdaget stoff over grenseverdi (satt av EU). Det at laksen er full av dioksiner PCB og tungmetaller, det er ikke riktig, sa Eide Graff.

Vardøen gikk så videre med en teori om at laksefôr består av blant annet genmodifisert råstoff.

– Oppdrettslaksen er faktisk en som kan skilte med ingen ulovlige stoff, ingen ulovlige stoff over grenseverdi. Hvilken annen matvare kan skilte med det? spurte Eide Graff, og påpekte at det er lavere nivåer av tungmetaller og dioksiner i oppdrettslaks enn i villaks.

Dommen
Og hva ble Twitter-dommen etter debatten?

«Kan enhver komme på gjennom å google seg fram til er eller mindre kontroversielle meninger? «, Kari Elisabeth Kaski

«Vi er verden største lakseoppdretter, og vi bruker 0 gram med antibiotika i Norge. «, Geir Holen, kommunikasjonssjef i Marine Harvest

«Når eg høyrer Wardøen på er det nesten som eg mistenker at biologi ikkje er veldig vektlagt på kokkelinja», Arve Uglum

«Er blitt talerør for konspirasjonsteoretikere? Oppdrettslaks og kokkekunst», Audun HH