Eide Fjordbruk fikk ja til «Salmon Eye»

Nyheter
1168

Eide Fjordbruk håper at visningssenteret i Rosendal i Hordaland er på plass innen to år.

I begynnelsen av mai ble det kjent at Eide Fjordbruk hadde søkt om visningskonsesjon for «Salmon Eye».

Søknaden ble opprinnelig avslått, men etter press fra regjeringen, er avslaget omgjort. Det bekrefter stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) overfor NRK.

– Det skulle bare mangle at vi presset på fiskeriminister Harald Tom Nesvik for å få dette på plass. Senteret vil være veldig viktig for verdiskaping, reiseliv og laksenæringen, sier Njåstad.

Daglig leder i Eide Fjordbruk, Sondre Eide, håper at senteret er oppe og går innen to år. Han sier senteret vil koste «flere titalls millioner kroner».

– Tanken bak er å ha en faktabasert diskusjon om fiskeoppdrett. Som kjent er det positive sider og utfordringer i næringen, og en løser ikke problemene uten å se fakta rundt saken, sier Eide.

Visningssenteret er designet for å være tilpasset Folgefonnsenteret i Rosendal.

iLaks skrev sommeren 2017 en rekke kritiske artikler om prosessen rundt søknaden. Der kom det frem at Havforskningsinstituttet (HI), som var leietaker ved Folgefonnsenteret, hadde fremforhandlet en hemmelig millionavtale med Eide Fjordbruk vedrørende visningskonsesjonen knyttet opp mot Folgefonnsenteret. Avtalen ble ikke forelagt styret i Folgefonnsenteret.

I mars i år skrev iLaks at både leder og nestleder ved Folgefonnsenteret hadde trukket seg på dagen, på grunn av «manglende samhandling og konflikter i styret».