– Egget gir 75 prosent lavere investeringskost per kilo enn landbasert RAS-produksjon

Nyheter
0

Prosjektet er i rute.

Han har holdt det gående med det karakteristiske egg-formede lukkede oppdrettsanlegget i snart seks år, lenge i samarbeid med den tidligere forretningspartner og arbeidsgiver Mowi. Det første Egget er enda ikke klart, men det er klekket og snart levert.

– Egget er jo snart blitt mer kjent enn meg, humrer Cato Lyngøy.

Mobil
Han er blitt invitert av Stiim Aqua Cluster for å fortelle hvordan utviklingen av Egget ved en konferanse i Stavanger tirsdag.

– Postsmolt-egget skal være robust og varig. En mobil enhet som skal kunne tas fra lokalitet til lokalitet. Det kan også rigges til flåte, forteller han.

– Egget er skreddersydd for postsmolt-produksjon, men kan også legges til stamfisk i siste fase, forteller gründer, veterinær og tidligere Marine Harvest-direktør, Cato Lyngøy.

Cato Lyngøy, Hauge Aqua. Foto: Trine Forsland

Det lukkede oppdrettsanlegget er tegnet for å hente vann fra 17 meters dyp – under lusebeltet. Det er et byggesett, med rømningssikre barrierer både over og under vann.

– Vi vil ha et kontinuerlig slamsug som blir bragt til filtrering i kragen. Og så har vi en krabat som vasker egget kontinuerlig. En robot fra Troll Systems, vasker kontiunerlig hver dag.

Snart leveringsklar
Det første Egget er for tiden under bygging ved Herde Kompositt i Ølve.

Les også: Her losses de første delene av «Egget»

– Så langt er dette prosjektet på budsjett og på tid.

Foruten å stoppe lakselus vil anlegget også sørge for null rømming og muligheter for arealtilgang i områder som idag ikke er i bruk for oppdrett av laks.

Miljø
Produksjonen av laks vil skje innaskjærs.

– Postsmolt-Egget er produsert for 2,6 HS (signifikant bølgehøyde – red. anm.). Et stort egg erstatter en stormerd i en 100 x 100 meters fortøyning. En stormerd produserer 600-800 tonn laks.

– Vi mener at vi er et godt bidrag til miljøet sier han, og fremhever særlig slamoppsamling som en del av det regnestykket.

– Egget gir 75 prosent lavere investeringskost per kilo enn landbasert RAS-produksjon, sier Hauge og viser til beregninger gjort av en uavhengig tredjepart.