Egersund Net har i flere år jobbet med konseptet som har gitt positive resultater gjennom de ulike fasene i utviklingsprosjektet. Havforskningsinstituttet har vært en viktig støttespiller i uttesting av dette konseptet og samarbeidet med dem har vært veldig viktig for motivasjonen og fremdriften i prosjektet, skriver selskapet i en pressemelding.
Les også: Bremnes tester ut snorkelmerd
– Allerede på idéstadiet hadde vi veldig god tro på dette meget viktige prosjektet for oss og for næringen. Vi igangsatte arbeidet med å vurdere om dette konseptet kunne patentbeskyttes. Etter lang tid gikk den siste fasen i mål ved årsskiftet 2014/15, sier FoU-leder Geirmund Vik. – Konseptet er nå patentbeskyttet og det er vi veldig godt fornøyd med, legger han til.
Fullskala
– I mai 2014 satte vi første produkt i fullskala-verifisering i samarbeid med Bremnes Seashore. Nå har vi fire «Tubenøter» som har stått i sjøen siden august. Produktet som nå er i verifiseringsfasen i utviklingsprosjektet, har fått det kommersielle produktnavnet EN Tubenot. Konseptet har fått prøvd seg i sjøen i hele vinter, og har stått imot både stormen «Nina» og «Ole».
Erfaringene gir både brukerne og selskapet troen på konseptet, og arbeidet med å finne de driftsmessige optimale rutinene er godt i gang.
– Vi ønsker å bruke god tid sammen med brukerne slik at løsningen blir best mulig. EN Tubenot kan også gi flere andre muligheter og effekter. Som et eksempel så kan vi nevne at dersom selve tuben er ti meter dyp så får vi en sikkerhetshøyde på ti meter fra overflaten. I dette området kan et hull i noten ikke gi rømning. Dermed gir EN Tubenot redusert risiko for både lusepåslag og rømning.
Les også: Rett dyp på snorkelmerden gir null lus
Testet i Hirtshals
Egersund Net er storbruker av Sintef sin tank i Hirtshals. Tanken bruker selskapet jevnlig for å få erfaring blant annet med ulike notposedesign, da gjerne sammen med kunder. EN Tubenot har også vært testet mange ganger i Hirtshals med ulike detaljer i konstruksjonen.
– Vi går en spennende tid i møte og har tro på at EN Tubenot gir den effekt som næringen trenger, nemlig et kraftig redusert lusepåslag, sier Vik.