Egentlig hadde han ingen planer om å bli gründer

Nyheter
1147

Det var materialet kompositt som først fanget Landros interesse. Han likte designmulighetene det ga. Etter hvert utviklet det som først var en hobby seg til det som i dag er Mundalgruppen.

– Det var fiskeri vi var innen først, vi bygget sjarker. Men vi hadde ikke planer om å bygge bedrift, sier Landro til Sysla.

Båter, fisk og olje

Han startet opp sammen med broren, som i dag er i Maritim Engineering, en bedrift Mundalgruppen samarbeider tett med.

I dag har gruppen rundt 20 ansatte, og tre driftsselskaper. Det ene, Mundal Båt, leverer til fiskeri og oppdrett. De to andre, Mundal Subsea og Subsea Insulation, har oljebransjen som sitt marked.

– Vi har tradisjonelt vært størst innen fiskeri. Noen var vi størst innen subsea, og i en periode var oppdrett størst, sier Landro.

Han har vært daglig leder for Mundalgruppen siden starten i 1981, men ville tilbake til å jobbe med faget. Nå er han prosjektleder i selskapet, mens en ny sjef er på plass.

Øker innen fiskeri

For tiden er det fiskeri som sørger for størstedelen av inntektene til Mundalgruppen.

– Det er grunnen til at vi har tre markeder. De er sjelden på topp samtidig, og det er greit å ha noe å lene seg på når det er dårlig i ett marked, sier prosjektleder Vidar Aasgård.

Mindre fiskebåter, fôrflåter, ensilasjebåter og oppdriftssystemer til fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) er noe av det Mundalgruppen produserer på Radøy.

Omsetningen til Mundal Båt økte i fjor til 23,5 millioner, fra 13,7 millioner året før. Resultatet endte så vidt i pluss. I år blir omsetningen enda høyere.

– Jeg tror vi kommer opp i 40-50 millioner, sier Landro.

En nesestyver

Slik var det ikke for noen år siden. Da var det nesten full stopp i fiskerinæringen, og omsetningen sank fra 30 millioner til 12 millioner.

– Vi fikk oss en nesestyver da det stoppet opp, sier gründeren.

Da var det subsea bedriften fløt på. Omsetningen til denne virksomheten var omtrent de samme i fjor som året før, rundt 20 millioner.

– Det blir nok lavere i år, sier Landro.

Selskapet merker at aktiviteten rettet mot olje rammes av lav oljepris og stillstand i oljebransjen.

I hallen der subseaproduksjonen vanligvis foregår, står det treffende nok en båt som bygges for oppdrettsselskapet Lerøy. Men den siste tiden har aktiviteten innen subsea begynt å ta seg opp igjen.

– Det har vært en liten økning i kontrakter over sommeren. Det er positivt, sier Vidar Aasgård.

Skal lage Egget

Selskapet satser nå i større grad på havbruksnæringen. I et hjørne i subseahallen står et levende bevis for det: En liten pilotutgave av oppdrettstanken Egget som Marine Harvest søker konsesjon for.

Ideen kom fra Cato Lyngøy i Hauge Aqua, som Landro kjenner fra før. Hvis Fiskeridirektoratet sier ja, skal Mundalgruppen bygge en ny pilotversjon på 24 ganger 20 meter. Den ferdige versjonen er så stor at hele industrihallen til Mundalgruppen vil få plass inne i Egget.

– Det vil ha stor innvirkning på vår fremtid om Marine Harvest får tildelt utviklingskonsesjonene de har søkt om, sier Aasgård.

Årsresultat Mundal Båt (i mill. kr.)

2015 2014
Omsetning 23,5 13,7
Resultat før skatt – 0,7 – 2,5
Resultatgrad (prosent) – 3,1 -16,9

Årsresultat Mundal Subsea (i mill. kr.)

2015 2014
Omsetning 21 20,8
Resultat før skatt 0,4 0,01
Resultatgrad (prosent) 1,8 0,05