– Effekten av Xinfadi-utbruddet vil utvide seg, slik at hele næringskjeden kan føle smerte

Nyheter
1826

Kina har stanset salget av all laks etter at koronaviruset ble funnet på en skjærefjøl for den importerte fisken i det største markedet i Bejing. 

Lørdag skrev iLaks at kinesiske myndigheter hadde stengt ned et område i Fengtai-distriktet i den sørlige delen av Beijing. Dette etter at nye smittetilfeller i Bejing hadde blitt sporet tilbake til et kjøttmarked i Xinfadi, der det ble funnet koronavirus på en skjærefjøl for importert laks. Laksen var hentet fra sjømatmarkedet i Jingshen. Supermarkeder fjernet i etterkant all laks fra hyllene.

Mener laks ikke kan være bærer av viruset
Nå er salget av laks stanset i hele Kina, og jakten i gang for å finne hvor viruset kom fra.

Ifølge visedirektør for patogenbiologisk avdeling ved Wuhan universitetet, Yang Zhanqiu, er det for tidlig å trekke konklusjonen om at sjømatmarkedene er blitt «hotspots» for koronaviruset.

Til den landsdekkende engelskspråklige dagsavisen, statlige Global Times, sier Yang Zhanqiu at det ikke er noen mulighet for at sjømat, inkludert laks, kan være bærer av koronaviruset. Dette fordi sjømat vanligvis sendes nedkjølt til Kina. Men sjømaten kan forurenses på andre måter i det ytre miljø, for eksempel ved prosessen med transport eller pakking, mener Yang Zhanqiu.

– Viruset har sjeldent blitt overført til mennesker fra fisk, understreker han.

– Hele næringskjeden kan føle smerte
Cui He, president i China Aquatic Products Processing and Marketing Alliance (CAPPMA), sier til samme avis at lakseindustrien rundt om i verden vil bli påvirket av utbruddet mens man prøver å avklare hvor viruset kommer fra.

Ifølge Global Times er 85 prosent av laksen i Kina importert. Dette tilsvarer minst 100.000 tonn laks årlig. 70 prosent av denne laksen kommer fra Chile, Norge og Færøyene.

– Effekten av Xinfadi-utbruddet vil utvide seg fra grossistmarkeder til supermarkeder og restauranter, slik at hele næringskjeden kan føle smerte, sier Cui He.

Cui Hi sier det er for tidlig å si hvor mye sjømatindustrien vil bli påvirket av utbruddet, men han mener det vil være kortvarig.

– Sammenlignet med toppen av COVID-19-utbruddet for måneder siden, er denne utviklingen ingenting for industrien. Forebyggings- og kontrolltiltakene er mer behersket, og myndighetene og industrien har vært raskere med å respondere, sier han, men legger samtidig til:

– Selv om ikke noe av laksen i sjømatmarkedene har blitt funnet å bære viruset så langt, har forbrukere fortsatt problemer med å akseptere at laks er trygt å spise, sier han.

Testet 10.000 personer
Mandag morgen rapporterte NRKs korrespondent i Asia, Kjersti Strømmen, at folk i Bejing er veldig redde for å kjøpe laks, selv om de ikke får tak i det nå. Hun sa hun hadde snakket med personer som hadde spist laks nylig og ble kvalme av tanken at de kan ha fått i seg viruset via laks.

NRK skriver at allerede er 10.000 personer testet etter utbruddet, og at kinesiske helsemyndigheter meldte om 49 nye tilfeller av koronasmitte søndag.

Over 83.000 mennesker i Kina har blitt registrert smittet siden utbruddet i desember i fjor. 4.634 mennesker er døde av viruset i landet, ifølge Worldometer.