Ved Eide i Solund kommune har Ecomerden-gründer Jan Erik Kyrkjebø og Sulefisk testet ut to produksjonssykluser med postsmolt. Erfaringene så langt er gode. Nå planlegges neste trinn.
– Det går bra med biologi og funksjon av Ecomerden hos Sulefisk. To utsett av postsmoltproduksjon har vært testet ut og det fungerer, sier en fornøyd Kyrkjebø til iLaks.
Konseptet er basert på postsmoltproduksjon i en lukket merd.
– Siste utsett var uten kjønnsmodne hunnlus og med høy overlevelse. Postsmolten ble overført i åpen merd på en effektiv og skånsom måte med lav dødelighet også i fortsettelsen, forteller Kyrkjebø.
Produksjonstid reduseres
– Slik det ser ut har satsingen vært vellykket fra Sulefisk sin side, og produksjonstiden i åpen sjøfase ser ut til å kunne reduseres vesentlig med Ecomerd-teknologien. Det er nå bevist at potensialet for reduksjon av antall avlusninger i åpen sjø kan reduseres vesentlig ved bruk av lukket merd i postsmoltfasen, fastslår han.
Bergenseren er utdannet sivilingeniør innen strømningsteknikk og marine konstruksjoner, og har fartstid fra pumpeprodusenten Frank Mohn, tidligere eid av byens rikeste mann, Trond Mohn.
Kyrkjebø skapte seg et navn i oppdrettsnæringen ved etableringen av selskapet Feeding Systems som introduserte fôringssystem på luft. Han har vært med og bygget hele 220 fôrflåter, og bør således vite hva han snakker om.
Strømforbruk
– Beregninger viser at strømforbruket til vanngjennomstrømning ligger på 0,35 kwt/kg smolt og oksygenforbruket 0,3 kg O2/kg smolt. Dette er mindre enn det som ble antatt før prosjektstart, bemerker han.
Med flere fisk å fordele de faste produksjonskostnadene på tror han det også vil være mulig å kutte enhetskostnadene.
– Det er gitt dispensasjon til økt antall individ-utsett i lukkede merder, og slik det ser ut vil da produksjonskostnadene kunne konkurrere med tilsvarende produksjon i åpne merder. Da med en mulighet til en mer robust stor smolt, sier Kyrkjebø.
Integrert løsning på maneter og AGD
Ecomerden skal nå utføre en del modifiseringer på rørsystem før neste utsett hos Sulefisk. I tillegg har selskapet under utvikling et filter som eliminerer fare for maneter, samt en løsning mot AGD (amøbisk gjellebetennelse – red. anm.).
Selskapet har dessuten ferdig designet en ny Ecomerd på 22.000 kubikkmeter. Teknologien er basert på et patent fra 2010.