Eco Seafood blir del av en industriell symbiose: – Målet er at verdiene skal bli igjen lokalt

Nyheter
0

Planen er at selskapets bio-reststrømmer skal kunne gi tilbake energi og kortreiste bærekraftige fôrråvarer.

I Nærøysund er arbeidet med å utvikle Kråkøy biopark og energihub godt i gang. En av aktørene som etablerer seg der er Eco Seafood. Nylig ble det kjent at de nå har startet byggingen av et storsmoltanlegg på området.

Daglig leder Vegar Livik ser mange fordeler med å etablere smolt- og matfiskproduksjon der. En av dem er tilgangen på stabil energi direkte fra bioparken.

– Dersom vi lykkes med å realisere energiløsningene på Kråkøya, kan det bli et godt eksempel på hvordan lokal industriell samhandling kan bidra til å avlaste den nasjonale kapasitetskøen i strømnettet, uttaler han til iLaks.

Les også: – I dag har vi båndlagt 550 mål, før en eneste gravemaskin har startet sitt arbeid

Gjensidig nytte
Idéen som den kombinerte bioparken og energihuben er fundert på er industriell symbiose. Det innebærer et samarbeid mellom virksomheter i et avgrenset område der avfall eller biprodukter fra én bedrift blir en ressurs for en annen, for å oppnå mer effektiv ressursutnyttelse og generere mindre avfall. Også kalt for en sirkulær verdikjede.

– Vi blir en del av den industrielle symbiosen på Kråkøya, ved at andre aktører kan utnytte våre bio-reststrømmer som slam og bioavfall. Samtidig vil vi få tilbake energi, og på sikt, kortreiste bærekraftige fôrråvarer, forklarer Livik.

– Hvordan vil dere håndtere slam og bioavfall fra postsmolt- og matfiskproduksjon?

– Vi ønsker at mest mulig av dette skal utnyttes lokalt, for eksempel til biogass, jordforbedringsprodukter og mer bærekraftige fôrråvarer, svarer han.

Lokal verdiskapning
Et grunnleggende poeng med en slik symbiose er at man omgjør biprodukter fra en virksomhet til en viktig innsatsfaktor for en annen.

Dersom en annen virksomhet han utnytte dette til et nytt produkt, eksempelvis til bioenergi, der det finnes kunder med tilstrekkelig betalingsvilje, er dette et eksempel på en sirkulær verdikjede. Dette er et potensiale som Livik og Eco Seafood er veldig klare over.

– Vi deltar i utviklingen av en felles løsning for håndtering og utnyttelse av slam og bioavfall i Kråkøya Biopark, sier han.

– Målet er at verdiene skal bli igjen lokalt, i form av energi og produkter basert på biologiske ressurser, oppsummerer Livik.

Eco Seafood 2024 2023            Endring
Anleggsmidler 5,8 5,5 5,5 %
Omløpsmidler 18,4 24,5 -24,9 %
Eiendeler 24,2 30,0
Egenkapital 22,8 29,1 -21,6 %
Langsiktig gjeld 0,0 0,0            n.a.
Kortsiktig gjeld 1,5 0,9 66,7 %
Totalkapital 24,3 30,0
Egenkapitalandel 93,8 % 97,0 %
Alle tall i millioner kroner