Dyr strøm, biomassenedtrekk og økt skattetrykk gjør at Firda dropper storsmoltanlegg i Gulen

Nyheter
0

Skrinlegger investering på mellom 500 og 600 millioner kroner.

Ørretoppdretteren var blant selskapene som ble rammet av rødt trafikklys og biomassenedtrekk på seks prosent tidligere i år.

– Dette er andre gangen vi har fått redusert produksjonen vår. Helt enkelt betyr dette at vi har 12 prosent lavere produksjon å forsvare faste kostnadar med, skriver Firda-sjef Ola Braanaas i en e-post til avisen Nordhordland.

Firda Seafood har siden 2016 arbeidet med planer om et storsmoltanlegg ved Mjåsundet, som skiller de to øyene Sandøyna og Mjømna i Gulen. Etter planen skulle det produseres en million storsmolt i anlegget, som har en prislapp på mellom 500 og 600 millioner kroner.

Treg saksgang, men også økte strømpriser gjør at det ifølge Braanaas er irrasjonelt å bygge landbasert oppdrett sør for Sognefjorden.

Smoltanlegget ved Mjåsundet. Illustrasjon: Firda Seafood

– Da er det rett og slett ikke bærekraftig, når en heller kan bygge nord for Sognefjorden der strømmen er mellom 200 og 300 ganger billigere sammenlignet med i Gulen kommune.

I et innlegg på Facebook utdyper Firda Seafood hvorfor investeringen stoppes:

«Da har vi satt strek for storsatsingen i Mjåsundet i Gulen kommune. Det var ikke slik vi ville det, og stor innsats til fånyttes er lagt ned fra gode medarbeidere med tilrettelegging og planlegging. Etter 6 års saksgang er løyve enda ikke gitt fra Vestland fylkeskommune, og det for et tiltak som er politisk ønsket i kampen mot lakselus, og for nyskapning og aktivitet. Trafikklysordningen med sine 12 % nedtrekk i produksjonen gjør investeringen overflødig. Vi kan ikke produsere smolt vi ikke trenger. Den eksplosive økningen i strømprisen gjør det ekstra vanskelig å satse sør for Sognefjorden. Den er konkurransevridende og ødeleggende for denne regionen. På toppen av dette kommer den distriktsfiendtlige oppskrivningen av formuesverdi fra regjeringen på oppdrettskonsesjoner som svekker lokalt eierskap, inovasjon og investeringer, samt fremelsker børsnoterte selskap og utenlandsk eierskap. Med den politiske risikoen og med de usikre rammevilkår som råder, får det konsekvenser. Det var ikke det vi ville, hvem vet hva fremtiden bringer.»