Dypt prisfall: – Vi har vel aldri tapt så mye penger på en enkeltuke

Nyheter
1744

Bakrus etter pristoppen før påske.

– Blodig, sier en eksportør om lakseprisens ville ferd siste uke.

– Jeg er hos kunde i Urk (i Nederland) i dag, og får tilbud om under seks euro. Den er pakket idag. Det er ned på 54-55 kroner. Det er ikke mye når du har kjøpt på 68 kroner i forrige uke, sier han oppgitt.

Mye fisk
– Her er ingen oppgang i sikte. Alt for mye fisk. Det står usolgt fisk over alt. Vi har tapt millioner denne uken her. Det er den blodigste uken jeg kanskje har opplevd noen gang. Prisene er på 55-60 kroner, tenker jeg. Det er for mye opptak. Markedet klarer ikke å ta unna. Kundene har ikke kapasitet, da må vi fryse det inn. Det er ett ord: Heftig. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi har vel aldri tapt så mye penger på en enkeltuke. Og dessverre er vi ikke alene. Det er bare trist. Men det ble for høyt, og så kom rekylen så ufattelig kjapt. Jeg har ikke tro på at mai måned blir noen god måned. Det er for store kvantum, mener han.

Prisdannelsen preges av økt utbud og avventende kjøpere.

– Det sto igjen mye fisk denne uken. Det lå litt i kortene, sier en øst-europeisk innkjøper. -Det er en helt sinnsvak fôring om dagen, og går ufattelig bra i både Chile og Norge samtidig. Det er lenge siden sist. Og så er det feriedager i Øst-Europa, og stille blant kjøpere. Det er rolig på kjøpersiden.

Må ha salg
– Vanskelig å kjøpe idag, når du ikke vet hvor du skal legge deg. Det ser ut som om det glir under 60 kroner. Det er igjen en del usolgt fisk, sier en trader til iLaks. – Du må ha et salg om du skal gjøre et kjøp for øyeblikket. Det er folk som taper 200-300.000 kroner per bil. Det er ikke morsomt.

– Ja, det er færre slaktedager neste uke, men det er tilsvarende fridager i markedet, sånn som Polen, bemerker en annen, vel vitende at ingen land kjøper mer laks enn nettopp Polen.

De fleste av iLaks’ industrikilder ser følgende laksepriser til oppdretter for levering neste uke:

  • 58-59 kroner for 3-4 kilo
  • 59-60 kroner for 4-5 kilo
  • 60-61 kroner for 5-6 kilo